La direcció d'Esquerra Republicana ha entronitzat aquest dilluns el líder socialista Salvador Illa i ha aclarit el camí perquè la militància del partit faci la seva part en la votació telemàtica de divendres vinent. No hi ha hagut sorpreses i encara que han aparegut veus discrepants i la reunió es va allargar més del previst, Marta Rovira ha tirat endavant en l'executiva un preacord del qual tenim més paraules que papers. En la conferència de premsa convocada pels republicans que es va celebrar passades les 20 hores no es va lliurar cap document sobre l'acord que ha validat la direcció i, menys encara, cap que tingui les firmes del PSC i, sobretot, del PSOE, que és qui ha de defensar-lo al Congrés dels Diputats.
Falta també conèixer un tema clau: el calendari del que s'ha acordat, ja que no és el mateix que es plasmi en les properes setmanes, que en els propers mesos o en els propers anys. Sobretot perquè som en una legislatura a Espanya que ara com ara té data de caducitat, sobretot si el govern de Pedro Sánchez no és capaç de treure, per segon any consecutiu, els pressupostos generals de l'Estat, cosa més que probable després que l'executiu espanyol fos incapaç d'aprovar el sostre de despesa al Congrés la setmana passada després del vot contrari del PP, Vox i, sobretot, dels set diputats de Junts.
Per on més grinyola el que s'ha dit és pel calendari, que pot fer que tot el que s'ha acordat sigui un brindis al sol
Dit tot això, tenim, ara per ara, el que suposadament diu l'acord a les quatre carpetes proposades per Esquerra: llengua, finançament, conflicte polític i polítiques republicanes. A la que més hores han dedicat els negociadors és, sens dubte, la del finançament i si Catalunya s'apropa amb l'acord al concert econòmic, si s'encamina cap a la sobirania fiscal o si aconsegueix un finançament singular. És impossible, pel que s'ha pogut sentir a través de la portaveu del partit, Raquel Sans, saber-ho amb precisió, ja que la seva resposta als periodistes de "posin-li l'etiqueta que vulguin" és del tot insuficient.
Si, realment, la lletra petita confirma que Catalunya surt del règim comú, assumeix la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos i es duen a terme les modificacions legislatives al Congrés dels Diputats per a això, el salt en finançament serà significatiu. Continua sent el més preocupant el calendari establert: començaria a la campanya sobre la renda que es recapta el 2026 i que correspon al 2025. Segurament, estem parlant d'una agència mixta entre l'Estat i la Generalitat, i ningú no ha precisat qui hi tindrà majoria i per quina normativa es regirà. Per on més grinyola el que s'ha dit és pel calendari, que pot fer que tot el que s'ha acordat sigui un brindis al sol amb un Pedro Sánchez que fins ara no ha complert i que, a partir d'ara, qui sap si podrà complir.
Pel que fa a dos dels anuncis, una Convenció Nacional per a la Resolució del Conflicte Polític en la qual participaria el PSC i dependria del Parlament, caldrà esperar a conèixer quines en són les atribucions i competències. També s'ha anunciat una Conselleria de Polítiques Lingüístiques: una cosa interessant, sempre que sigui tot el Govern el que s'orienti en aquesta direcció. Un Govern en el qual ERC va anunciar que no hi seria present, amb la qual cosa ens dirigim, segurament, a un executiu monocolor del PSC.