Què porta una persona amb la incontinència verbal de Pedro Sánchez a estar desaparegut del mapa des de fa una setmana, sense pràcticament agenda pública i sense efectuar cap tipus de declaració? A què té por Sánchez quan transcorreguts set dies des que es va conèixer el cas més greu d'espionatge practicat per cap govern a Europa, el CatalanGate, encara no hagi dit res? És possible que el president del govern espanyol per primera vegada en la seva carrera tingui una certa tremolor de cames davant de la dimensió política que pot acabar agafant el cas i que desconegui el que pot acabar sortint i que les seves manifestacions siguin desmentides pels fets en qüestió d'hores? Perquè el primer moviment del seu valido Félix Bolaños desplaçant-se a Barcelona per calmar l'enuig dels seus socis d'Esquerra Republicana no ha tingut les conseqüències que ell podia esperar. El ministre va tornar a Madrid sense res tangible mentre la petició de dimissions ha passat a ser una cosa generalitzada i la hi demanen des de la majoria que li dona suport: Podemos, Esquerra Republicana i Bildu.
Mentre Sánchez calla, les mirades van dirigides als ministres de Defensa, Margarita Robles, i de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, els dos responsables polítics que porten a la seva esquena la responsabilitat per activa o per passiva de l'espionatge massiu practicat als independentistes catalans. La ministra de Defensa, que és qui, al final, té més números de ser assenyalada perquè té el CNI sota la seva tutela, ha apuntat aquest dilluns: "Això de l'espionatge jo no sé què és, perquè quan s'actua es fa conforme a dret". Està donant a entendre la ministra que si el CNI hagués estat el responsable de l'espionatge massiu a polítics independentistes, representants del món de les entitats sobiranistes, advocats, periodistes i un llarg etcètera de professionals, s'hauria fet sota l'aparença de legalitat que atorga un jutge? És aquest el camí que ha trobat el govern espanyol per tapar la fuita d'aigua que està tenint l'espionatge practicat amb el programari Pegasus a, almenys, les 65 persones els noms i cognoms de les quals ja es coneixen? Veurem si aquest és o no és el camí del govern espanyol per provar d'atorgar al CatalanGate una pàtina de presumpta legalitat.
Perquè, a hores d'ara i atesa la dimensió internacional que ha adquirit el cas, només Robles i Marlaska poden provar de protegir Pedro Sánchez davant l'amenaça que l'escàndol acabi pujant un esglaó i apunti directament al mateix Palau de la Moncloa. En aquest estira-i-arronsa, Esquerra ha demanat per primera vegada públicament que hi hagi dimissions i que afectin les persones que han permès l'espionatge. Si fa una setmana es conformaven amb una investigació, transparència i explicacions, aquell esquema inicial de Dilluns de Pasqua ha saltat pels aires. Igual que amb Junts per Catalunya, que ha reclamat que se suspenguin totes les relacions amb el govern espanyol i que aquesta decisió sigui clara i inequívoca i es mantingui, almenys, fins que es constitueixi una comissió d'investigació al Parlament espanyol.
En bona part, tot això passa pel silenci de Sánchez i, segurament, per la convicció que no som al final del cas del CatalanGate sinó que més aviat hi ha carpetes molt importants encara per obrir. De cop, la legislatura espanyola s'ha tornat inestable i dijous vinent se celebra una important votació al Congrés dels Diputats sobre el decret llei de mesures econòmiques per les conseqüències de la crisi d'Ucraïna. Serà el termòmetre per calibrar si som davant d'una escaramussa política més, d'aquelles que solen succeir a la política espanyola, o, al contrari, davant d'una situació complicada de més substància. El líder del PSOE, que ho ha tingut tot de cara des de principi de legislatura, enredant uns i d'altres sempre que ha volgut, ha vist com el problema del CatalanGate es feia cada vegada més gran i fins i tot el PP li demanava explicacions. Feijóo deu pensar que a ell que el registrin, que tot just acaba d'arribar... i de les coses de Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría i Jorge Fernández Díaz que es preocupin ells.