Quan fa tres setmanes de les eleccions celebrades a Veneçuela, el 28 de juliol passat, prossegueixen les protestes i les denúncies de frau electoral contra el govern de Nicolás Maduro. Aquest dissabte s'han produït protestes i mobilitzacions a unes 350 ciutats del planeta, entre les quals Barcelona i Madrid, i es calcula que un total de 7,7 milions de veneçolans han abandonat el país els últims anys. Tot i que el règim de Maduro és, fins ara, indemne a la protesta internacional, la pressió sobre el frau electoral és tan àmplia i important que hi ha dubtes que la resposta de les autoritats pugui continuar sent esquivar les denúncies.
El problema fonamental rau en el fet que les autoritats veneçolanes es neguin a publicar les actes electorals, la qual cosa permetria fer un repàs sobre les fortaleses de les denúncies que s'han presentat. L'entossudiment del règim de Maduro no ha fet res més que contribuir a donar credibilitat a les denúncies que s'han produït, i enfortir la posició de l'Argentina, Costa Rica, Xile, el Perú, Panamà, la República Dominicana i l'Uruguai, països dels quals Veneçuela va retirar el personal diplomàtic 48 hores després dels comicis, quan es va conèixer que el Consell Nacional Electoral donava el triomf a Maduro amb el 51,95% dels vots.
La pressió sobre el frau electoral contra el règim de Nicolás Maduro és tan àmplia que hi ha dubtes que la resposta pugui continuar sent esquivar les denúncies
L'últim moviment denunciant el frau s'ha produït des de l'ONU, on un grup d'experts ha qüestionat, en un informe preliminar, els resultats i el fet que les actes electorals continuïn sense conèixer-se. Tanmateix, dels llocs d'on n'han pogut tenir accés, les denúncies de frau electoral de l'oposició serien creïbles i el que reclama el candidat opositor, Edmundo González Urrutia, tindria tot el sentit. No sembla fàcil que la situació de bloqueig actual pugui evolucionar en positiu, sobretot perquè qui disposa del poder sempre té més ressorts.
Tanmateix, aquest és un cas especial i, a més a més, els països veïns estan en una actitud bel·ligerant amb Maduro, la qual cosa fa que la protesta permanent de les autoritats veneçolanes contra els Estats Units tingui menys força. A les últimes hores, a més, l'oposició assegura haver reunit gairebé el 85% de les actes, que certificarien l'àmplia derrota del règim chavista. Espanya i altres països han demanat la publicació de les actes i més transparència a mesura que la crisi política es feia més àmplia. El Consell Permanent de l'Organització d'Estats Americans va fer el mateix aquest divendres. Però res de tot això sembla que faci efecte sobre Maduro, que com a única resposta té l'amenaça de la força per posar fi a les protestes, les quals, a més, cada vegada són més àmplies també a l'interior del país.