Com deien les previsions, el Sant Jordi d'aquest any ha batut els registres que hi havia fins ara i ha estat tot un èxit. La festa del llibre i la rosa, que aquest any ha caigut en diumenge, ha tingut tots els ingredients d'un gran any: una jornada assolellada, una celebració en dia festiu i dos esdeveniments esportius per afavorir la mobilitat, com el partit de futbol al Camp Nou entre el Barça i l'Atlètic de Madrid, i la final del trofeu de tennis Barcelona Open Banc Sabadell-Trofeu Comte de Godó entre el murcià Carlos Alcaraz —encara que format al Reial Club de Tennis Barcelona— i el grec Stefanos Tsitsipas, resolts tots dos esdeveniments esportius a favor dels primers.
També ha tingut una cirereta que expressa el caràcter cultural de la jornada i reivindica el català, en un moment summament difícil per a la llengua pròpia del país. L'acord entre el Barça i Òmnium Cultural ha portat al Camp Nou un enorme mosaic sota el lema "Comparteix el català" i les quatre barres de la senyera que s'ha fet a l'inici del partit, mentre sonava l'himne del Futbol Club Barcelona. Amb l'audiència televisiva prevista, es calcula que ha pogut ser vist per uns 150 milions d'espectadors. El Barça i Òmnium reivindiquen així que són més que un club i també més que una entitat, amb la defensa de la llengua catalana en l'esport i donant-hi una visibilitat planetària.
La xifres de vendes de roses i llibres han demostrat un altre cop la vitalitat d'una jornada amb carrers atapeïts i, per un dia, amb una exquisida rivalitat política amb tot l'arc parlamentari intentant guanyar vots per a les municipals del 28 de maig i entitats de diferents ideologies distribuïdes totes elles entre uns quants carrers de la rambla de Catalunya. La Cambra del Llibre de Catalunya ha assenyalat, ja entrada la nit, que el Sant Jordi del 2023 ha estat la millor edició de la història, i que han crescut les vendes respecte al millor any en un 5%. El Gremi de Floristes de Catalunya, per la seva part, calcula que es deuen haver venut al voltant de 6 milions de roses.
Un últim detall: l'innegable èxit de la diada de Sant Jordi, una jornada festiva i lúdica per excel·lència en la qual els catalans sortim al carrer a comprar llibres com si la resta de l'any no ho poguéssim fer, amaga per unes hores l'excepcionalitat del país que encara viu amb exiliats i represaliats polítics. Els primers no han pogut celebrar com abans el Sant Jordi i els segons tenen causes judicials en marxa o n'estan pendents. Aquest país també és real i no trobarà la seva normalitat fins que tot això formi part del passat.