Com era previsible, la imprevista dissolució de l'Assemblea Nacional francesa per part del president Emmanuel Macron, després dels resultats de les passades eleccions europees, en els quals van convergir la victòria de la formació política de Marine Le Pen i el desastrós resultat del partit de Macron, sembla que ha abocat França a una situació de tot o res aquest diumenge. Macron va moure peça, potser pensant que els francesos farien un pas enrere i retirarien en l'últim moment la victòria a la ultradretana Reagrupament Nacional (RN). Els sondejos no ho indiquen i, altrament, el que sí que pronostiquen és la caiguda del seu partit, Renaixement, abans conegut com a La República en Marxa!, o fins i tot En Marxa!, que es mou per sota del 20% dels vots.

Som, segurament, davant d'una de les eleccions més decisives que han tingut lloc a França en els últims temps, i encara que la primera volta deixarà aquest diumenge moltes coses en l'aire, en espera dels resultats definitius de la segona volta del 7 de juliol, sí que veurem si es confirmen totes les tendències prèvies d'aquestes setmanes. El sistema electoral francès a dues voltes estableix que només són elegits diputats en primera volta els que assoleixen el 50% dels vots i la resta d'escons quedaran pendents d'una nova votació a la qual només passaran els candidats que hagin superat la barrera del 12,5% dels vots. En total, s'escullen 577 membres per cinc anys i la majoria absoluta queda fixada en 289 diputats.

Per aquesta raó, un candidat guanyador en primera volta pot acabar perdent perfectament el diumenge següent en funció dels candidats que s'hagin retirat i a qui hagi indicat que es voti el partit que no presenta un diputat seu. Aquesta vegada, per acabar de complicar les coses, la coalició d'esquerres Nou Front Popular (al voltant del 27% dels sufragis, segons els sondejos) és qui va darrere de Reagrupament Nacional (36% de vots li atorguen les últimes enquestes), i Renaixement no té cap mena d'opció de guanyar. En aquesta tessitura, només el partit de Marine Le Pen sembla que pot aconseguir la majoria absoluta a l'Assemblea i, en cas de no ser així, és difícil entreveure una coalició de govern entre els altres dos partits.

Som, segurament, davant d'una de les eleccions més decisives que han tingut lloc a França en els últims temps

La governació seria llavors gairebé impossible, i encara que la cohabitació de Macron amb un primer ministre d'un altre partit ja ha passat dos cops més en la història, ara seria molt més difícil, perquè els extrems són realment això, extrems. Tampoc no és descartable que, amb una situació així, la presidència de la República entrés en crisi i potser Macron es veuria obligat a avançar les presidencials. Tot això, a més, en un moment en què París té per davant els Jocs Olímpics, que s'inauguraran el 26 de juliol. Si Macron buscava una solució quan va dissoldre l'Assemblea, tot apunta que s'ha ficat en un bon embolic.