Les previsions s'han complert. No s'havia d'esperar res de l'entrevista entre el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de Catalunya, Pere Aragonès, i el resultat s'ha apropat a les expectatives. En poc menys de dues hores de reunió al palau de la Moncloa, una reunió de l'anomenada per alguns taula de diàleg per a abans de finals de juliol i a la qual no assistiran els presidents i, finalment, l'exploració de les condicions que poden fer possible que els diputats d'Esquerra al Congrés apuntalin la insuficient majoria socialista després d'escàndols tan greus com el CatalanGate, el cas més important d'espionatge conegut a Europa i que ha afectat líders de l'independentisme i que va provocar la suspensió de relacions entre el govern espanyol i català per falta de confiança.
Aquesta minicrisi cal donar-la per conclosa després de la reunió d'aquest divendres i el president Aragonès ha acceptat les garanties que l'executiu espanyol col·laboraria amb la justícia, també espanyola, per aclarir els fets i també ha reconegut la paraula donada per Sánchez que el govern actual no espiava l'independentisme. Torna així l'executiu català a la casella de sortida i queden reobertes les negociacions que hi pugui haver entre qualsevol ministeri i conselleria. La reunió a la Moncloa ha servit també per situar el perímetre d'una possible reforma del Codi Penal respecte als actuals delictes de rebel·lió i sedició, així com per contrastar punts de vista respecte al que la Generalitat entén per desjudicialitzar la vida política —un concepte que Madrid no assumeix— i l'expressió que prefereix la Moncloa de superació de la judicialització, garantint la seguretat jurídica.
En qualsevol cas, s'havia d'esperar poca cosa de la reunió —el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ja havia assenyalat que el que importava era la foto— i ha donat poc de si en un moment de metàstasi de la legislatura i de col·lapse governamental després de la clatellada de les eleccions andaluses que Sánchez ha tractat de superar aquesta setmana al Congrés dels Diputats amb tota una bateria de mesures econòmiques de perfil populista —bitllets de franc amb tren per a tothom sigui quin sigui el seu nivell de renda i impostos a la banca i empreses energètiques—. Tot això per despertar l'electorat i que tingui alguna oportunitat de tornar a entrar entre les possibilitats l'opció que el Partit Popular no el desallotgi de la Moncloa a finals del proper any.
L'absència del més mínim progrés tangible en les relacions entre ambdós governs confereix poques esperances a la reunió acordada de la denominada taula de diàleg de l'última setmana d'aquest mes de juliol, a la qual, a més, la pròxima vegada ja no s'afegiran els presidents, cosa que rebaixa un esglaó més les escasses expectatives. Les possibilitats que la delegació catalana s'obri a representants de Junts ha quedat descartada públicament tant per Aragonès com per la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, ja que han tornat a confirmar que no accepten la presència de membres que no siguin del Govern i la formació de Puigdemont proposa els presos polítics Jordi Sànchez i Jordi Turull, en situació de llibertat per un indult parcial i revocable concedit pel govern espanyol als presos del procés.
Resumint: s'ha produït el desglaç i poca cosa més.