L'anunci de la Casa Reial britànica que el rei Carles III pateix càncer, un diagnòstic ofert després d'una operació de pròstata la setmana passada, situa novament el monarca davant l'adversitat per una notícia greu i inesperada. Sembla que l'hereu de la corona de Windsor està fet per conviure amb la desgràcia, que l'ha anat perseguint al llarg de la seva vida. Tot i que no s'han donat explicacions ni sobre el tipus de càncer, ni sobre el seu pronòstic, sí que s'ha assenyalat que ha començat tractaments regulars aquest mateix dilluns i que confia tornar a les seves obligacions públiques tan aviat com li sigui possible. Mentrestant, altres membres de la família reial britànica el rellevaran en alguns menesters públics, començant per Guillem, el seu fill primogènit i príncep de Gal·les. Es dona la circumstància que el palau de Kensington va sorprendre fa tres setmanes amb un comunicat en el qual informava que Kate Middleton, princesa de Gal·les, havia estat operada amb una cirurgia abdominal que havia estat un èxit i que es trobava bé, malgrat que hauria de romandre entre deu i catorze dies hospitalitzada i estaria de baixa fins després de Setmana Santa.
La notícia del càncer de Carles III es produeix al cap de pocs mesos de la seva coronació, el passat 6 de maig, i 17 mesos després de la mort de la reina Elisabet II, als 96 anys. El monarca britànic va ser l'hereu de la corona i el príncep de Gal·les amb més anys de servei i, als 73 anys, es va convertir en la persona de més edat en accedir al tron britànic després de la mort de la seva mare. La resistència física d'Elisabet II, unida a la seva enorme popularitat, va portar durant molt temps a especular, fins i tot, que Carles no arribaria a ser rei i el tron passaria directament al seu fill Guillem, la fama i admiració del qual, degut en part a la seva joventut, supera entre la societat britànica àmpliament la del seu pare, que sempre ha estat vist com un membre de la reialesa estirat i extravagant. Dos adjectius que sempre han anat per davant de la seva visió moderna del canvi climàtic i les seves posicions avançades pel que fa a les polítiques de medi ambient.
No hi ha res al món de la reialesa que sigui tan punitiu com no estar en condicions de representar el paper que a un monarca li toca simbolitzar
Encara que Carles III conservarà les seves funcions com a cap d'estat i mantindrà la seva feina de despatx amb la normalitat que una situació complexa com aquesta obliga, és evident que la situació que es viurà al Regne Unit serà d'una complexitat desconeguda. Per això, s'ha optat per evitar especulacions i, segons el palau de Buckingham, s'aposta per la transparència amb l'esperança que pugui ajudar a la comprensió ciutadana vers tots aquells que pateixen un càncer. Una transparència matisada i que només l'evolució futura de la malaltia marcarà l'agenda dels pròxims temps i les mesures que es puguin adoptar.
Per als que hem estat uns fervents seguidors de les sis temporades de la sèrie de televisió The Crown, sobre el regnat d'Elisabet II, des d'aquella memorable primera temporada en què cobreix el matrimoni d'Elisabet amb Felip, duc d'Edimburg, el 1947, fins a l'última, que acaba amb el matrimoni del príncep Carles amb Camilla Shand el 2005, aquest canvi de guió bé mereixeria una setena temporada, malgrat no estar previst. No hi ha res al món de la reialesa que sigui tan punitiu com no estar en condicions de representar el paper que a un monarca li toca simbolitzar. Carles III, amb una vida agitada i a l'ombra moltes vegades de la popularitat d'una princesa Diana que no ha deixat de perseguir-lo, haurà de lluitar, a partir d'ara, a més, per no quedar fora del focus gaire abans del previst.