La confirmació de l'FBI que l'atacant Shamsud -Din Jabbar, el conductor del vehicle que la nit de Cap d'Any va provocar una tragèdia a Nova Orleans en estampar-lo contra la multitud, estava 100% inspirat per l'ISIS tanca la carpeta dels dubtes i reobre de nou la preocupació per la incontrolable esquerda en la seguretat que suposa l'actuació de fanàtics que actuen molt sovint en solitari. A Jabbar, antic membre de les Forces Armades dels Estats Units, se li va trobar al vehicle una bandera de l'autodenominat Estat Islàmic i persones que s'havien relacionat amb ell recentment parlen que s'havia fascinat amb la seva fe i que totes les seves converses giraven al voltant de la seva fe musulmana.

L'atemptat es produeix en un moment polític als Estats Units excepcional, com és l'arribada d'aquí a poc més de dues setmanes d'un nou president a la Casa Blanca. Donald Trump prendrà el testimoni de Joe Biden el dia 20 i les mesures de seguretat antiterrorista ja han passat al primer pla en un país que està molt convençut que Estat Islàmic és una amenaça persistent i no desapareixerà sense més ni més. El problema és què més es pot fer, més enllà que unes hores després de l'atemptat que va causar 14 morts i una trentena de ferits, ja es tingui una foto perfectament definida del patró de l'atacant i s'esperi saber si va actuar per iniciativa pròpia o rebent instruccions.

Les mesures de seguretat antiterrorista ja han passat al primer pla en un país que està molt convençut que Estat Islàmic és una amenaça persistent i no desapareixerà sense més ni més

La caiguda del règim de Bashar al-Assad a Síria —després de més de 50 anys controlant la seva família el poder polític, econòmic i militar— ha situat un altre punt de preocupació, atès el control que ja exerceix a Damasc l'organisme islamista d'Alliberament del Llevant (Hayat Tahrir al Sham). Tot això enmig de la invasió d'Israel a Gaza i el Líban i incursions al Iemen i l'Iran. Doncs bé, el fet que Trump hagi elegit com a secretari de Defensa el presentador de televisió Pete Hegseth per dirigir 1,3 milions de soldats en servei actiu és un motiu més d'incertesa, ja que la seva designació surt dels estàndards per a un càrrec d'aquesta naturalesa.

La preocupació més gran és com utilitzarà Trump aquestes situacions. La seva primera reacció després de l'atemptat de Nova Orleans atribuint-lo a estrangers immigrants no fa més que reforçar la idea que el president electe treballarà a fons el seu discurs antiimmigració i situarà al frontispici de bona part de les seves decisions el seu conegut lema d'Amèrica primer. Les seves mesures econòmiques, de defensa i polítiques van inequívocament en aquesta direcció i, lamentablement, situacions com la de la ciutat de Louisiana o l'explosió del Tesla que anava carregat de cilindres de gas, combustible i morters davant de l'hotel de la cadena Trump a Las Vegas, alimenten un estat d'inseguretat que si alguna cosa fan és acabar creant un clima de més despesa en defensa i protecció militar.