La decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'obrir judici oral als diputats Josep Maria Jové i Lluís Salvadó per malversació per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre ha desencadenat un d'aquells absurds debats sobre si ambdós han de continuar sent parlamentaris o, al contrari, se'ls ha d'aplicar algun dels articles sancionadors per corrupció. El politiqueig català té de vegades aquests debats i de cop es generen polèmiques desenraonades buscant equivalències amb situacions que no tenen res a veure com és la comparació que es pugui fer entre aquest cas i el de la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs.
A compte de conèixer la petició de condemna per part de la Fiscalia, els dos actuals diputats d'Esquerra, i el 2017 alts càrrecs del Departament d'Economia, estan processats per desobediència, prevaricació, malversació de fons públics i revelació de secrets. La vista no té data, però sí que es coneix el tribunal, que estarà format pel president del TSJC, Jesús María Barrientos, i els magistrats Carlos Ramos i Fernando Lacaba. L'escrit de la Fiscalia ja ha estat elaborat pels corresponents fiscals del TSJC i s'ha donat coneixement del mateix a la Fiscalia General de l'Estat, com és habitual en aquest tipus de casos, per a la seva anàlisi i aprovació.
Com ja vaig defensar en el judici del Tribunal Suprem amb els nou presos polítics que van ser condemnats a més d'un centenar d'anys de presó per sedició, malversació i desobediència i al mateix nombre d'anys d'inhabilitació en tot allò relacionat amb la realització del referèndum, l'única pena objecte de debat hauria de ser la desobediència i sempre en aquells casos que s'hagués produït una notificació prèvia per part dels tribunals. No hi ha sedició i tampoc malversació. El primer delicte ja no el contempla ni la reforma del Codi Penal, que ara és objecte d'estudi la seva modificació i que preveu eliminar el delicte.
En el cas de malversació, tampoc no n'hi ha hagut perquè no hi ha benefici lucratiu. El ministre d'Hisenda de l'època, Cristóbal Montoro, va insistir que no s'havien utilitzat diners públics per preparar el referèndum. No hi va haver, per tant, perjudici per al patrimoni administrat i com a molt es podia discutir si es podien invertir en aquestes finalitats, però no hi ha malversació perquè no s'ha administrat deslleialment.
Aquest és el full de ruta dels que van participar en els fets d'octubre de 2017 i s'hi poden acollir sense cap dubte Jové i Salvadó. Deixem per a altres camps la batalla partidista i preservem tots els servidors públics que l'Estat intenta perseguir. I recordem que el llistó de la repressió segueix molt alt, ja que la desjudicialització reclamada no serà mai així si l'altra part continua tractant com a delictes el que no ho són.