Com cada any, el concert de Sant Esteve al Palau de la Música de Barcelona ha estat una explosió de catalanitat i, com ha passat sobretot en les últimes edicions, durant la interpretació d'El cant de la senyera, himne de l'Orfeó Català, i d'Els Segadors, la platea i l'amfiteatre es van omplir de nombroses estelades. Aquest any, a més, es va col·locar a l'escenari una pancarta del Tsunami Democràtic que van desplegar diversos membres del cor.
Tot això hauria ocupat, com en anys anteriors, les ressenyes informatives del dia i poca cosa més si no fos perquè l'unionisme ha decidit criminalitzar i degradar l'exhibició de les estelades comparant l'acte amb imatges de Berlín durant el Tercer Reich. Així ha estat des de les files de partits que sospitosament només posen el crit al cel quan es duen a terme expressions com les del Palau de la Música i no quan s'enarboren altres banderes.
Dir que el concert de Sant Esteve és de tots i el Palau de la Música igualment és massa simple. Es tracta d'una institució privada i històricament un espai de catalanitat amb tots els seus matisos, encara que hagi tingut durant anys al capdavant de la institució un lladre com Fèlix Millet. De la mateixa manera que la Fira d'Abril que ara se celebra al Fòrum acull persones que van amb les seves banderes i a celebracions ben diferents. Són, un i un altre, ni més ni menys que actes de llibertat d'expressió.
Però no ens enganyem: res d'això no és gratuït. Ni els atacs a l'escola catalana ni a TV3, ni les falses acusacions d'adoctrinament, ni la reiterada utilització d'expressions com "cop d'estat" per referir-se als fets d'octubre de 2017, ni el fals relat dels CDR terroristes... Res no canviarà si Espanya no varia el frame i deixa de criminalitzar l'independentisme. Aquesta estratègia, que també ha seguit el PSOE, ara amb l'aritmètica parlamentària complicada, no l'està ajudant a tancar un acord d'investidura que ja va amb retard però que pot arribar abans de Reis.