Encara que el ministre de Presidència i de Justícia ha provat de llançar aigua al vi al decret llei que ha publicat en plenes festes de Nadal, i que pot afectar de ple l'amnistia dels líders independentistes catalans, a hores d'ara Félix Bolaños ja sap que Junts no li votarà i Esquerra i el PNB, veurem. Haurà de recórrer al PP o a Vox si vol tirar-lo endavant per aquest tràmit parlamentari i acceptar les conseqüències que hi pugui haver; o si no, canviar-lo per una proposició de llei i que es puguin presentar esmenes.
És una autèntica bomba de rellotgeria el que des de Presidència s'ha perpetrat en el decret llei aprofitant l'alteració de la llei d'enjudiciament civil i que, a la pràctica, deixaria en paper mullat la llei d'amnistia, actualment en tràmit al Congrés dels Diputats. El decret llei passa a ser una autèntica ratera per la via d'elevar sempre a Europa una qüestió prejudicial amb cada un dels amnistiats que els tribunals considerin oportú fer-ho.
El govern espanyol dirà el que vulgui, però experts en la matèria, tant en l'àmbit penal, com en el de la legislació europea, vaticinen els següents problemes per als independentistes que s'han d'acollir a l'amnistia: començarà un jutge demanant prejudicials, rebrà resposta d'Europa en un termini que pot arribar a ser de 18 mesos, i, vagi a saber vostè si llavors un altre jutge agafarà el relleu —que serà que sí— emetent una altra nova sol·licitud a Europa o demanant aclariments. Tot això, en una estudiada cursa de relleus que els tribunals encadenaran convenientment.
Els partits independentistes, mentre això succeeix, seran ostatges, no d'una llei d'amnistia, que haurà estat degudament aprovada, d'acord amb els pactes polítics firmats, sinó d'un decret llei col·lateral que avui es presenta com obligat per Europa per rebre els ajuts econòmics, sense més explicacions. Podent donar-se el cas que, els líders del Procés, o tots aquells processats que els jutges vulguin, no obtinguin l'amnistia en tota la legislatura o molt al final dels quatre anys.
El govern espanyol ha obert una via per a la inaplicació de l'amnistia als independentistes
El govern espanyol obre per aquest camí, voluntàriament o involuntàriament, una via per a allò que han anunciat alguns i que no és cap altra cosa que la inaplicació de l'amnistia. Hi haurà un abús dels jutges, com alguns ja han anunciat, o les mateixes associacions judicials. A més, planteja una qüestió de fons no menor en el dret penal: els dubtes, així com l'obligació de plantejar-los, per part d'un jutge, poden implicar que la persona afectada continuï a la presó o sotmesa a restriccions de drets fonamentals? És això el que es busca? Una altra cosa és en les altres àrees del dret, però en el penal, és un motiu més que sobrat per enviar el decret llei al tràmit d'esmenes i rebutjar la convalidació que pretén el govern de Pedro Sánchez.
Que la reforma de la justícia sigui una necessitat imperiosa i urgent i que hi hagi aspectes positius al reial decret llei no és raó per a un xec en blanc en vista de l'arbitrarietat i l'abús que s'observa. Estableix les bases per a un control total de l'administració de justícia, però sobretot dels jutjables, genera un accés indegut a molta informació dels ciutadans i la intencionalitat de moltes normes és, si més no, confusa. En resum, reforma sí, però debat també. Caixa o faixa, en cap cas. La seva destinació ha de ser la tramitació ordinària al Congrés amb totes les esmenes que siguin necessàries.