Cal tenir molta barra per anar al Consell de la Unió Europea sobre Afers Exteriors i defensar que moltes de les imatges de la violència policial de l'1 d'octubre estaven manipulades, no hi va haver els ferits que els serveis d'emergència i la Conselleria de Salut van atendre i van comptabilitzar i que tot formava part d'una campanya d'intoxicació de l'independentisme. Ho acaba de fer el ministre d'Exteriors, José Borrell, en vigílies del judici de l'1-O, que asseurà bona part del Govern i diversos líders independentistes al banc dels acusats amb peticions de penes que en el seu conjunt sumen més de 200 anys.
No és el primer que ho fa: el seu antecessor, Alfonso Dastis, del Partit Popular, ja ho va provar. Va sortir escaldat dels fòrums en què ho va fer i fonamentalment de sengles trobades amb la BBC i la cadena de televisió Sky News, que, en directe, el van replicar amb enorme duresa, ja que estaven emetent les seves pròpies imatges d'aquella violenta jornada policial. Dastis va recular i va guardar silenci però el vídeo va fer la volta al món. En un fòrum més reduït i sense imatges, Borrell ho ha tornat a intentar. És possible que per educació ningú no li hagi dit res però aquelles imatges van situar a l'ull de l'huracà la policia espanyola i la violència que va exercir contra els ciutadans catalans.
El ministre Borrell farà molt soroll a Espanya amb la seva campanya a l'estranger contra l'independentisme català. Però la seqüència del que allà va succeir és massa viva perquè pugui ser oblidada. Mai a Europa no havia passat res igual contra ciutadans indefensos i en actitud pacífica. D'aquella actuació se'n deriven moltes coses, des del discurs del Rei, fins al 155 i la supressió del Govern. També, el fals relat en què se sosté tot el judici que s'iniciarà el 5 o el 6 de febrer. El judici més important que ha tingut Espanya en dècades i que ha despertat l'interès dels principals mitjans de comunicació internacionals, entitats com Amnistia Internacional, diverses oenegés, parlamentaris europeus i membres de cambres legislatives de diferents països europeus.
Un judici que, d'altra banda, auscultarà el nivell de democràcia existent a Espanya. La pèrdua de llibertats individuals i col·lectives que s'ha viscut en els últims anys. L'atzucac al qual vol portar a Catalunya un poder desbocat que s'agrupa al voltant del A por ellos! i que veu al judici el moment d'esclafar una ideologia i de donar un escarment. Tot molt allunyat de la justícia però molt del grat de Borrell.