Que el Govern de la Generalitat no hagi pogut mantenir durant més temps el seu delegat a la Catalunya Nord i l'hagi hagut de fer cessar tan sols uns mesos després del seu nomenament, és una mala notícia per als qui el van promoure per a aquesta responsabilitat i una bona notícia per als qui afirmen que Catalunya no acaba al Pirineu. Christopher Daniel Person abandona el càrrec amb el formalisme de fer-ho "a petició pròpia" i "per motius personals", que és la manera més elegant de preservar el capital polític dels qui li van fer confiança i van voler córrer massa en la pregonada normalitat, que ensopega amb més obstacles dels que agrada veure a Palau, encara que menys dels que se suposa que haurien de salvar amb un Govern de només 42 diputats dels 135 que té el Parlament.
La veritat és que la designació de Christopher Daniel Person va ser polèmica des del primer dia. Per Nadal, al cap de poques setmanes d'ocupar el càrrec —la designació es va produir el 8 d'octubre passat—, el delegat de la Generalitat a Perpinyà va haver d'enviar les felicitacions nadalenques com a director general de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, i alguna ment lúcida, o potser ell mateix, el va ficar en el primer problema: el text estava redactat exclusivament en francès. El català brillava per la seva absència, malgrat que després del rebombori que es va produir a la xarxa X, al cap de poques hores ja hi havia miraculosament una còpia en català, idioma que sempre s'havia fet servir a les felicitacions de Nadal de la delegació.
Ho feia, a més, en un moment en què el català arrencava l'any amb dificultats importants, ja que la justícia francesa mantenia la prohibició d'usar-lo als plens municipals. Els batlles dels municipis afectats van iniciar, de la mà d'Òmnium Cultural, una sèrie d'iniciatives per plantar cara a la decisió del Tribunal d'Apel·lació de Tolosa de Llenguadoc. Entre aquestes, arribar fins al Tribunal d'Estrasburg. A començaments de març, enmig d'una altra polèmica, en aquest cas per negar-se a emprar la denominació "Catalunya Nord", els antics directors de la Casa de la Generalitat a Perpinyà van reclamar al president Salvador Illa la destitució de Person.
Illa s'empassa un gripau destituint el delegat a Perpinyà perquè necessita ERC, i li clava una banderilla a Junts amb el substitut
El Govern va fer l'orni davant la petició de dimissió: va considerar que era una qüestió menor i que salvaria el cap del seu delegat a la Catalunya Nord. D'alguna manera, segur que no és l'únic que defensa a l'administració autonòmica que si es parla de "Pirineus Orientals" tampoc no passa res. Però Illa s'ha estimat més plegar veles i sepultar el problema en vigílies de Setmana Santa, confiant que a la tornada de les minivacances de Pasqua el debat ja haurà amainat i ningú no recordarà aquest episodi tan lamentable.
Illa s'empassa un gripau, fruit de la conjuntura política i dels necessaris suports d'Esquerra, ja que li calen els seus vint diputats al Parlament. Pel camí, li clava una banderilla a Junts, ja que com a nou delegat designa Albert Piñeira, un home que ha estat batlle de Puigcerdà amb Convergència, PDeCAT i Junts (aquí com a independent) entre el 2011 i el 2023, quan va renunciar a la reelecció. Ara, després d'anunciar que es prenia un període de descompressió, es reenganxa a la política i el PSC roba a Junts un polític amb prestigi a la Cerdanya. D'això se'n diu fer de la necessitat virtut.