A mesura que passen les hores es fa més difícil determinar les raons que han portat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a celebrar el Consell de Ministres del dia 21 a Barcelona a la Llotja de Mar, un edifici emblemàtic situat al districte de Ciutat Vella i que en l'actualitat és la seu de la Cambra de Comerç de Barcelona, que n'és el titular. Encara que està situat al passeig d'Isabel II i té una panoràmica impressionant cap al port de Barcelona, la Llotja és una autèntica ratera en matèria de seguretat segons el parer dels experts.
Tant és així, que els Mossos d'Esquadra van desaconsellar aquesta ubicació per raons de seguretat atès el clima de protesta ciutadana que es preveu per a aquella jornada. Consta, perquè així ho ha declarat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, que així es va traslladar a les autoritats espanyoles, a les quals se'ls van proposar altres ubicacions com, per exemple, el palauet Albéniz, ubicat a la muntanya de Montjuïc i que, sens dubte, és un lloc més idoni tant pel que fa a la seguretat com pel fet que celebrar un Consell de Ministres en un espai privat és més propi d'esdeveniments lúdics o festius que de qualsevol altra cosa.
També se sap que la Delegació del Govern espanyol a Catalunya tampoc no era partidària d'aquesta ubicació per tal d'evitar problemes de desplaçament del president i els ministres i per qüestions de seguretat. Llavors per què es fa allà? La primera conseqüència de la decisió és que el Govern espanyol, que va pensar a traslladar uns 400 membres d'intervenció ràpida de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia, eleva ara el nombre fins al miler d'efectius. Algú hauria de donar explicacions d'aquesta elecció ja que la multiplicitat d'actes de protesta que estan previstos casa malament amb la ubicació escollida. I, a més, dóna peu a interpretacions que potser no són certes però que deixen en l'aire molts interrogants perquè, com s'ha vist amb el pas del temps, massa coses s'han planificat per tenir un objectiu concret. D'això neix precisament l'acusació que manté a presó provisional els Jordis, Sànchez i Cuixart, per la concentració davant de la seu de la conselleria d'Economia.
Els CDR ja han convocat protestes davant la seu de la Llotja de Barcelona a partir de primeres hores del matí, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha fet una crida a col·lapsar la capital catalana amb vehicles, Òmnium Cultural hi realitzarà un 'Consell Popular de Ministres' en un espai que encara no s'ha anunciat i falta per saber-se què proposaran els partits independentistes. Més enllà de tantes convocatòries, reflex d'una absència d'estratègia compartida que ja s'ha fet evident l'últim any, l'independentisme hauria de reflexionar sobre quina vol que sigui la foto final de la jornada. Les grans mobilitzacions d'aquests anys sempre han estat unitàries i pacífiques i no hi ha motius perquè aquesta vegada no sigui així.