La revelació del president Carles Puigdemont a París que ha patit espionatge polític per part de l'estat espanyol, i que denunciarà aquesta situació en les properes setmanes amb les proves corresponents al Parlament Europeu, obre un nou front politicojurídic en un curs que serà clau perquè la justícia europea, fonamentalment el tribunal establert a Luxemburg, el Tribunal General de la Unió Europea, resolgui d'una manera definitiva sobre sobre la seva immunitat a tot el territori de la UE, com a eurodiputat que és. Ara la té suspesa, encara que els exiliats catalans tampoc no seran detinguts ja que les euroordres del Tribunal Suprem tampoc estan actives. De fet, Puigdemont i els altres dos eurodiputats catalans, Clara Ponsatí i Toni Comín, amb causes pendents amb el jutge Pablo Llarena, s'han mogut amb absoluta llibertat pel sud de França durant tot l'estiu.
Puigdemont ha volgut donar el màxim relleu a la seva denúncia i, així, ha aprofitat l'altaveu que suposa la seva trobada d'aquest divendres amb diputats i senadors francesos celebrat a l'Assemblea Nacional per comunicar-los-ho directament a ells. En les properes setmanes, portarà la denúncia a altres fòrums europeus similars dins d'una sèrie de desplaçaments que té en marxa per posar en evidència l'actuació delictiva de funcionaris del govern espanyol.
El que ha fet públic Puigdemont a la capital francesa sorgeix en un moment en què l'Europarlament ja ha expressat la seva preocupació perquè hi hagi estats que vagin més enllà del permès a través de programes il·legals per espiar persones, com el famós Pegasus que, en principi, només es ven a governs. L'expresident del Parlament de Catalunya i avui conseller d'Empresa, Roger Torrent, ja ha denunciat també que el seu telèfon havia estat espiat el 2019 amb el programa Pegasus.
Ara, el fet de què el president i eurodiputat de Junts pugui obrir un debat amb proves reals d'espionatge per part del govern espanyol, a través de la seva policia, per tal de perseguir i atacar la reputació dels dissidents polítics -en el cas que ens ocupa, dels independentistes catalans- pot acabar derivant en un greu problema per a Espanya i la seva reputació ja minvada per una sèrie d'errors a l'hora de reprimir llibertats i drets davant de l'independentisme català.
Al final, veurem en quina mesura es pot acabar entenent que l'espionatge practicat afecta la integritat del Parlament Europeu en dur-se a terme sobre un dels seus membres. I tan greu com això és el fet que l'ona expansiva del delicte d'espionatge afecta terceres persones d'altres països en tractar-se de violació de correspondència amb destinació a líders europeus.