No ha passat desapercebuda la decisió de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) d'incloure, finalment, en el seu test de mercat sobre l'OPA que ha llançat el BBVA sobre el Banc Sabadell, a les patronals i entitats empresarials, com reclamava el banc català. La CNMC ho ha fet modificant una decisió anterior i quan ja fa onze mesos que estudia l'OPA davant del soroll i el malestar que s'havia produït a Catalunya entre les vuitanta entitats que havien sol·licitat personar-se i que, en vista de la decisió de la competència, havien presentat recurs davant l'Audiència Nacional.

Ha estat una gerra d'aigua freda per al BBVA, que posa al mal temps bona cara, perquè els temps es van allargant, una cosa que no desitjava, ja que sempre ha explicat que no hi ha raons per a tanta demora. Entremig s'ha produït el tema dels aranzels de Donald Trump, que ha provocat un fort retrocés a les bosses i a la banca, especialment. El BBVA, en concret, ha patit una forta caiguda en borsa des que va presentar resultats dijous, i el valor s'ha deixat un 15% en cinc sessions. El Sabadell, per la seva part, el divendres negre va caure un 10,97%.

El govern espanyol sap perfectament el desgavell que causaria a Catalunya que l'OPA hostil del Sabadell arribés a tirar endavant

En aquest marc d'incerteses, l'OPA del BBVA acaba d'allargar-se fins al setembre, com a molt d'hora, de manera que se superarà àmpliament l'any des que el 9 de maig l'entitat madrilenya va llançar la seva OPA hostil per absorbir el Sabadell. Un temps més que suficient perquè les cartes ja estiguin damunt la taula i cada part sàpiga amb quins suports pot comptar. I és aquí on el BBVA té una sèrie de dificultats invisibles que li juguen en contra. Òbviament, tots els partits polítics catalans que tenien alguna cosa a dir ho han fet saber, tant al Sabadell com al ministeri d'Economia i a la Moncloa. Que no ho diguin en públic és normal, però consta que aquí tothom s'ha mullat: el president Salvador Illa i el president d'Esquerra, Oriol Junqueras, de manera directa; i el president de Junts, Carles Puigdemont, de manera interposada.

El ministre d'Economia és, lògicament, coneixedor dels passos polítics que s'han fet, i públicament i privadament s'ha posicionat molt distant del BBVA. Carlos Cuerpo sempre ha parlat més dels inconvenients que dels avantatges, una cosa que pot portar qualsevol observador avesat a conclusions encertades. Ara per ara, tot és un joc de moviments lents, ja que som lluny del final, però el govern espanyol coneix perfectament el desgavell que causaria a Catalunya que l'OPA hostil del Sabadell arribés a tirar endavant. El Govern no ho pot tot, però pot molt, moltíssim, em reconeixia fa unes setmanes un influent empresari que es mou per damunt de les urpes del govern espanyol de torn.