Un dels mantres més repetits en els últims anys ha estat la fragilitat de l'economia catalana a causa, suposadament, de la convulsió política i un altre, més recentment, explicar la marxa de seus socials d'empreses com si es tractés realment d'empreses que abandonen Catalunya. El problema que tenen les mentides econòmiques a diferència de les polítiques és que periòdicament hi ha dades macroeconòmiques que donen o treuen la raó.

Val la pena fer atenció a l'evolució del PIB català en el conjunt espanyol i no fixar-se només en l'exercici del 2017 sinó remuntar-se uns anys enrere. Així, es pot observar fàcilment que si el 2013 el PIB català era el 18,8% de l'espanyol, el 2017 ha estat el 19,2%. I en aquests cinc exercicis no ha deixat de créixer dècima a dècima tots els anys i tot això en mig de presumptes tensions polítiques que havien de ser letals per a l'economia catalana, segons el discurs oficial espanyol. Una altra dada: el percentatge del 19,2% és el més alt des de l'any 2000 i cap altre territori no el supera o l'iguala en volum i percentatge.

Les mentides sobre l'economia no són diferents de les de la política però aquestes, amb paciència, es poden rebatre. És cert que, en un primer moment, la força mediàtica espanyola ho té tot a favor però amb el temps les coses acaben tornant al seu lloc.

Hem assistit en les últimes hores a una altra fake news sobre l'anul·lació de la quarta regata World Race que s'havia de celebrar a Barcelona en els propers mesos. Ràpidament, s'ha tractat de vincular la tensió política amb l'anul·lació i la crisi existent amb l'estabilitat política. Al cap d'unes hores, la Fundació de Navegació Oceànica de Barcelona ha posat el dit a la nafra. La no-aprovació dels pressupostos generals de l'Estat davant de la falta de suports parlamentaris suficients a Mariano Rajoy ha estat la principal causa, ja que eren del tot necessaris perquè l'esdeveniment fos declarat d'excepcional interès i dur-se a terme l'assignació pressupostària corresponent. Ara es treballarà en els anys 2022-2023 per a la seva realització.

S'hi ha afegit el desinterès de l'Ajuntament de Barcelona i de la seva alcaldessa en un moment en què ja hi havia set equips inscrits. Però és clar, liderar projectes d'àmbit internacional no ha format part de les prioritats de l'equip de govern d'Ada Colau en els tres anys que fa que ocupa la casa consistorial.