L'enquesta publicada aquest diumenge a El Nacional sobre Felip VI, Joan Carles I, una hipotètica abdicació del cap de l'Estat, la necessitat de jutjar el rei emèrit i un referèndum sobre monarquia o república aporta tants resultats negatius per a la família reial espanyola que el mínim que es pot dir és que la fractura que es va produir de la institució amb la societat catalana l'octubre de 2017 no només no s'ha reduït sinó que s'ha eixamplat fins a fer-se del tot impossible un mínim retrobament. La valoració de 2,73 a Felip VI és d'una contundència tal i tan transversal que només els votants del PP l'aproven, cosa que no fan òbviament els partits independentistes però tampoc Cs ni PSC ni els comuns.
Paràmetres igual de negatius es produeixen a l'hora d'abordar si els casos de corrupció que s'han conegut haurien de provocar l'abdicació de Felip VI —un 56% està a favor i un 35,6% en contra, destacant la posició socialista partida en dues meitats iguals—, la convicció del 85% dels catalans que Joan Carles I ha delinquit o el pronunciament a favor de la república en un referèndum del 69%, i són només favorables a la monarquia els votants del PP.
Tot apunta que la monarquia espanyola ha entrat en un bucle de descrèdit que s'ha amplificat amb els casos de corrupció, però que té el seu origen en la radical posició de Felip VI en el seu missatge televisat del 3 d'octubre de 2017. Les contínues revelacions de casos de corrupció del rei emèrit, davant dels quals Felip VI ha estat incapaç de prendre distància i col·locar una xarxa de seguretat per no quedar calcinat, situen per primera vegada el debat sobre la direcció de l'Estat i l'elecció de monarquia o república no com una quimera sinó com a una cosa plausible en el futur immediat.
Només una sortida acordada sobre el conflicte polític a Catalunya podria redreçar aquesta situació que afecta de manera molt important la primera institució de l'Estat. Les visites turístiques dels monarques a l'Espanya en crisi a l'estil de les de Manuel Fraga després de la bomba radioactiva de Palomares i la contaminació de la Mediterrània són fotos per als telenotícies i la premsa de paper, però poca cosa més. Així no hi ha institució que es refloti en el segle XXI.