Ja és definitiu: el Mobile d'aquest any no se celebrarà. El coronavirus ha arrasat amb el principal certamen firal de Barcelona, en una decisió en la qual ha tingut un pes molt important l'efecte dòmino de moltes de les principals empreses en donar-se de baixa. La preocupació inicial de dimecres passat, quan la sud-coreana LG hi va cancel·lar l'assistència amb un discurs que assenyalava que anteposava la seguretat i salut dels seus treballadors, socis i clients, s'ha anat transformant hora a hora en un pànic global que ha estat refractari al discurs de les autoritats mèdiques i polítiques que no hi havia cap perill. En tan sols set dies, el Mobile 2020 se n'ha anat en orris, després d'una setmana dominada per un degoteig permanent d'anuncis d'empreses cancel·lant-ne l'assistència, fins a sumar una quarantena de molt significatives.
La cancel·lació del Mobile World Congress és una mala notícia, amb unes pèrdues d'ingressos properes als 500 milions d'euros per a la ciutat de Barcelona ja que aquesta és la quantitat que solien gastar els més de 100.000 assistents a l'esdeveniment en tres dies de permanència a la capital catalana. Sorprèn, per exemple, que tan sols una setmana després, en els primers dies de març, se celebri el Saló d'Automòbil de Ginebra, una de les exposicions d'automòbils més importants d'Europa, que té lloc cada any, i que el 2019 va reunir 690.000 visitants, 11.000 representants de premsa de 87 països i 260 expositors i en el qual hi va haver 135 presentacions de cotxes. O que una de les fires més grans del món de tecnologia d'àudio i vídeo professional, l'ISE 2020, s'estigui celebrant amb absoluta normalitat a Àmsterdam. Un certamen, per cert, que va arrencar sense cap tipus d'histèria i al qual està prevista una assistència de prop de 100.000 persones. Allà hi ha, per exemple, Sony o Intel, que s'havien donat de baixa del Mobile, o nombroses firmes xineses que tenen personal desplaçat especialment per atendre els visitants. Tot enmig d'una normalitat, almenys, aparent.
Són només dos exemples però importants ja que estem parlant de certàmens de dimensió global. Com global és la crisi econòmica que es produirà com a conseqüència del coronavirus i de la qual ja es perceben els primers símptomes, amb la Xina, lògicament, a l'epicentre. La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina ha tingut un convidat imprevist que li passarà una important factura a Pequín i que alentirà l'economia del gegant asiàtic en la lluita pel lideratge mundial. En aquest context, res no és gratuït i, en ocasions, les empreses són peons d'estratègies globals molt més importants i decisives per a l'hegemonia mundial.
Encara que la decisió de la cancel·lació és una determinació exclusiva de GSMA, ja que és la patronal del sector la que arriba a un acord amb Fira per a la celebració del congrés a Barcelona, les administracions públiques no estan disposades a mantenir cap tipus de discussió amb ella ja que el seu principal objectiu en aquests moments és salvar el congrés del 2021 i prorrogar, si fos possible, l'acord existent que venç el 2023. Encara que GSMA amb l'anunci de la cancel·lació d'aquest any ha deixat clar que el 2021 se celebrarà a Barcelona, mai no és sobrer apuntalar un certamen que té molts nuvis. En tot cas, la cancel·lació d'aquest any obrirà, sens dubte, una reflexió sobre la importància del Mobile, deixant-ne de banda molta de la demagògia que s'ha vingut fent per part d'algunes de les formacions polítiques.