N'hi ha per llogar-hi cadires que sigui precisament Miquel Iceta qui utilitzi el titular d'una entrevista al diari ABC al politòleg nord-americà Francis Fukuyama per carregar a l'esquena de l'independentisme l'auge de Vox que pronostiquen totes les enquestes per a les eleccions d'aquest diumenge i que ha provocat que a la Moncloa, on se les prometien molt felices fa una setmana, hagin entrat en les últimes hores en mode pànic. Titula l'entrevista David Alandete, -corresponsal a Washington del diari i abans director adjunt de El País-: "L'independentisme català ha provocat l'auge de Vox". Mentre ocupava el periodista tan alt càrrec, l'expert en anàlisi de dades a internet M.C.McGrath es referia al diari de Prisa en un dur informe per al comitè del Parlament britànic sobre les fake news i destacava que a les informacions llavors publicades sobre els bots russos i el seu suport a l'independentisme en les setmanes del procés hi havia "errors atroços" que van resultar ser serioses tergiversacions.
Vox arriba, es digui el que es digui, perquè l'espanyolisme no ha sabut mantenir una posició democràtica davant de les demandes de l'independentisme català. Que agradaran més o menys però per a això estan les urnes, el lloc que la democràcia ha previst per dilucidar les diferències. N'hi pot haver un altre de millor? No he llegit, ni sentit, ni vist, una declaració d'un dirigent del Partit Conservador, ni dels laboristes, ni dels liberals del Regne Unit assenyalant el 2014 que la celebració d'un referèndum d'independència d'Escòcia suposaria un augment de la ultradreta. Com tampoc ara que la premier escocesa, Nicola Sturgeon, ha plantejat la celebració d'un nou referèndum abans de maig de 2021 no s'ha utilitzat aquest argument. Cert que allà hi ha qüestions relacionades amb el Brexit pel mig, però la política es fa al Parlament i no als tribunals. Tampoc no es converteix una demanda de referèndum en una persecució als líders que l'han proposat, ni de bon tros no s'inicia un procés judicial per al seu empresonament com sí que ha fet Espanya amb els líders independentistes catalans.
Alguns vam dir quan es va donar carta de legitimitat a la violència ultra i es va fomentar el A por ellos des de les instàncies oficials que aquella actitud tan poc democràtica tindria conseqüències. Ara s'està veient. La violència institucional i la repressió ha donat ales als que romanien simplement amagats en espera d'aquest moment. El deep state ha comès un greu error i el que no pot fer és traspassar les seves responsabilitats ara que vénen maldades.