A menys de 48 hores per a l'obertura de la nova legislatura del Parlament Europeu, la incertesa sobre la validació dels escons obtinguts per Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Toni Comín continua sense resoldre's. El Tribunal de Luxemburg, que és el que hauria d'acceptar les mesures cautelaríssimes demanades pels lletrats de Puigdemont i Comín, hauria, en tot cas, de pronunciar-se avui dilluns, encara que tampoc no és segur que ho faci pel poc temps que se li ha donat.
Mentre passa tot això, l'independentisme desplaça fins a la ciutat francesa uns 80 autocars i un parell de vols xàrter. A més d'un nombre indeterminat de vehicles, alguns dels quals ja van emprendre el viatge aquest mateix diumenge i van denunciar problemes amb la policia espanyola de la frontera de la Jonquera. L'estat espanyol, per la seva part, conscient del que suposaria una derrota de la justícia europea, ha mobilitzat la seva diplomàcia, el Ministeri d'Exteriors, el seu titular Josep Borrell i fins i tot el president Pedro Sánchez. A més d'activar el Ministeri de Justícia, fiscalia i Tribunal Suprem.
L'últim a apuntar-s'hi ha estat el president del Partit Popular, Pablo Casado, que ha demanat a Pedro Sánchez que prengui totes les mesures perquè Carles Puigdemont sigui detingut a França i extradit si va al Parlament d'Estrasburg. Curiosa manera d'entendre la separació de poders entre el poder executiu i el judicial, ja que, en tot cas, ha de ser el Tribunal Suprem qui reactivi les euroordres. Deuen ser els nervis o pensar que els jutges francesos seguiran el dictat del que diu el Suprem i no actuaran com la justícia belga o alemanya. L'advocat Gonzalo Boye fa un temps ja va desafiar el Suprem que reactivés les euroordres, convençut que els seus clients no tindrien problemes si viatgessin a Estrasburg.
En tot cas, totes les mirades aquest dilluns estaran posades en Luxemburg, en una partida en què està en joc molt més que tres escons: els valors de democràcia que van inspirar la creació de la Unió Europea.