Fa unes setmanes es va anunciar que la Fundació Princesa de Girona no celebraria aquest any el seu tradicional acte de lliurament de premis en la capital gironina després que l'any passat l'Ajuntament no li cedís cap local i haguessin de refugiar-se en un recinte privat. El patronat va decidir traslladar-lo a Barcelona en una decisió discutida, segons s'ha sabut, quan la majoria dels patrons advocaven directament per traslladar-lo a Madrid. Va ser el primer símptoma dels dubtes que hi havia sobre com portar la presència del Rei a Catalunya després del buit al qual el sotmet la Generalitat, el repudi que ha patit la Corona per part del Parlament i les àmplies protestes que han desencadenat les seves últimes visites. De fet, des del 21 de setembre, quan es va produir el seu últim viatge, que s'ha optat per renunciar a qualsevol acte a què estigués convidat.
Aquesta situació, que no deixa de reflectir l'enorme rebuig de la societat catalana a la monarquia espanyola, pujarà aquest dimarts un esglaó en haver-se decidit traslladar a Madrid el lliurament de despatxos oficials als nous jutges que es formen a l'Escola Judicial de Barcelona. Serà la primera vegada des que es va obrir el centre de formació de jutges a la capital catalana el 1977. L'any passat, en ple 155, es van celebrar a Barcelona i aquesta situació va desembocar que no hi hagués cap autoritat de la Generalitat, cosa que no hagués passat, òbviament, aquest any si el president de la Generalitat hi hagués assistit. Amb presos polítics, exiliats i en vigília del judici de l'1-O, sembla que la por s'ha apoderat de les autoritats espanyoles.
El passat 21 de desembre, el govern espanyol va necessitar milers d'agents per protegir la celebració del Consell de Ministres a Barcelona. Una excentricitat de Pedro Sánchez que l'únic que va fer va ser reflectir les dificultats de moviment pel territori català. Són exemples d'una situació impensable a qualsevol altre país europeu i que no anirà a menys amb la repressió de l'estat espanyol ni amb declaracions com la d'aquest diumenge de la ministra de Defensa, Margarita Robles, recordant que l'exèrcit és el principal garant de l'ordre constitucional. Apel·lacions com aquesta van en contra dels temps en què conceptes com poble i democràcia haurien de passar molt per sobre.