De l'exhaustiva enquesta que ha publicat el Centre d'Estudis d'Opinió —el CIS català— hi ha un gràfic que m'ha cridat poderosament l'atenció: cap dels partits amb representació al Parlament de Catalunya no està capacitat per resoldre les quatre matèries polítiques centrals sobre les quals es pregunta als ciutadans. En totes elles, la resposta que obté més vots és "cap", en percentatges que s'acosten al 35% o el superen, i gairebé sempre és pel doble o més que el partit que apareix millor posicionat per solucionar-ho. Tot i que ja hi entraré després amb més detall, la dada és preocupant per ella mateixa, ja que demostra un enorme allunyament entre la classe política i el carrer, entre els discursos i la realitat.

A veure. Les quatre preguntes sobre quin partit està més capacitat per resoldre determinades matèries polítiques són les següents: impulsar el creixement econòmic, mantenir l'ordre i la seguretat pública, resoldre la pobresa i les desigualtats socials i tractar les relacions Catalunya-Espanya. Respecte a la primera qüestió, el 35% considera que cap, el 21% no ho sap, el 15% cita el PSC, l'11% Junts i el 6% Esquerra. O sigui, el 56%, més de la meitat dels catalans, estan entre "cap" i "no ho sap", i entre els tres principals partits de l'arc parlamentari, que sumen 96 de 135 diputats en la cambra legislativa catalana —força més de dos terços—, no arriben a poder competir amb el 35% de "cap" i es queden en el 32%.

Anem a la segona pregunta, que es refereix a l'ordre i la seguretat. El 36% afirma que cap partit no està capacitat per gestionar-lo i el 22% que no ho sap. En aquest cas, la suma dels que no creuen o no saben que la solució pot arribar per algun dels principals partits catalans, s'enfila fins al 58%. En aquest apartat, ni els quatre partits principals —s'hi afegeix el PP— arriben a aquest percentatge, i es queden en el 33%. Quan es pregunta als enquestats sobre la pobresa a Catalunya i la capacitat dels partits per solucionar-la, les opcions són igual de negatives, encara que lleugerament diferents. El 37% diu que cap i el 18% que no ho sap, i la suma de PSC, Junts, ERC i els Comuns, en aquest cas, també està per sota (34%) dels de cap.

El 35% dels catalans no veu cap partit capaç d'impulsar el creixement econòmic i el 21% desconeix quin podria fer-ho

Anem a l'última pregunta, sobre les relacions entre Catalunya i Espanya. En aquesta qüestió, el percentatge dels que no veuen cap partit capacitat per gestionar-les és del 33% i el de "no ho sap" se situa en el 18%. Aquí sí que la suma dels tres principals partits (39%) supera els de "cap".

Amb aquest esquema, és molt difícil superar la participació del 55,31% d'electors que van votar a les eleccions catalanes del mes de maig passat i que va ser la segona més baixa d'ençà del 2010, només superada per les del 2021, en plena pandèmia, en què la participació es va enfonsar fins al 51,29%. És obvi, per totes aquestes dades, que la posició dels partits independentistes no ha remuntat, i en les quatre preguntes que es formulen en aquest apartat del baròmetre del CEO, el partit més ben posicionat és el PSC.

Es diu sempre i és veritat, que les enquestes són, a tot estirar, una foto en un moment donat i la legislatura catalana tot just acaba d'engegar. Per això, considero molt menys importants a hores d'ara les previsions de vot si hi hagués ara eleccions. En canvi, sí que hauria de preocupar a Junts, com a alternativa de govern i principal partit de l'oposició, que en les quatre preguntes el PSC estigui força al davant, ja que tres d'aquestes —potser no la de reduir la pobresa i les desigualtats socials— són estratègiques per al seu segment electoral, sense restar importància, ni de bon tros, a la quarta. Un hipotètic tomb electoral només podrà arribar a produir-se quan aquestes mètriques siguin diferents i l'electorat vegi Junts de manera bastant diferent de com el percep actualment.