L'oficialització de l'acord entre el PSOE i Esquerra Republicana per fer president Pedro Sánchez té dues lectures immediates: acosta el candidat socialista al seu objectiu de romandre quatre anys més a la Moncloa i fa valer el pes dels set diputats republicans, imprescindibles per a la investidura. Al ja anunciat acord sobre la proposició de llei d'amnistia entre socialistes i republicans, el president d'aquest últim espai polític, Oriol Junqueras, ha posat aquest dijous veu en anunciar el pacte: "Hem aconseguit una amnistia sense excepcions". En política, qui pega primer, pega dos cops, i encara que això no és exactament així, ja que queden causes judicials que no han trobat encara el seu lloc a la proposició de llei, els republicans han aconseguit marcar el temps del relat.
A l'acord sobre l'amnistia, ERC hi ha sumat la permanència de la taula de diàleg entre governs, una aposta estratègica dels republicans que ha donat un resultat magre fins ara, però que és un instrument útil si fas servir correctament la teva força política; i la transferència del servei de Rodalies i part de la infraestructura durant la pròxima legislatura, o sigui, fins al 2027, que culmina així l'acord iniciat el 2009 i que és una vella demanda de la societat catalana. Malgrat que es coneix la lletra petita, ja que s'ha fet públic el document de l'acord, caldrà veure on i com se superen els esculls i si realment la voluntat final és que la transferència sigui integral, que no vol dir cap altra cosa que sigui una transferència total. Aparentment, se n'han establert les bases, però coneixent el comportament del govern espanyol, tota prudència és necessària, ja que el passat recent necessàriament hi obliga.
En l'àmbit econòmic, és important la condonació de 15.000 milions d'euros de deute amb el Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), que equival al 20% del deute, i que genera uns 1.300 milions d'interessos anuals que la Generalitat també s'estalviarà. També hi ha altres partides econòmiques per a Mossos, justícia i investigació. Esquerra se sent satisfeta amb el resultat de la negociació, que li permet optimitzar els seus set diputats al Congrés, millorar la tresoreria de la Generalitat i disposar de més recursos econòmics que podran anar, perfectament, a ensenyament o sanitat. És cert que no obre cap camí cap al pacte fiscal, o almenys, no queda escrit al document com un compromís d'un possible futur govern socialista. La importància dels 15.000 milions de condonació del deute del FLA s'observa en contrast amb el pressupost de la Generalitat que, per al 2023, han inclòs una despesa total de 41.025 milions d'euros.
L'acord amb el PSOE permet a ERC optimitzar els seus 7 diputats a Madrid, millorar la tresoreria de la Generalitat i disposar de més recursos per a ensenyament o sanitat
Amb els set diputats d'ERC i el del BNG, amb qui el PSOE també ha culminat l'acord aquest dijous, al sudoku socialista li manquen els cinc del PNB i els set de Junts. Del PNB se'n sap poca cosa o no res, com sol ser costum, ja que sempre apareix al final i sol tancar una bona negociació. Veurem si aquesta vegada és així. En el cas de Junts, els socialistes han estirat la corda fins al final per tancar l'acord també aquest dijous, sense reeixir-hi. Fins i tot hi havia una persona qualificada del PSOE a Brussel·les per oficialitzar la firma. La nit d'aquest dijous el que hi havia a Junts era un cert cansament pel pressing del temps i sense que s'estigués avançant en les coses pendents des de principis de setmana. Ara com ara, no sembla que hi hagi notícies importants en qüestió d'hores i, en conseqüència, Sánchez haurà de modificar el seu calendari. La direcció de Junts present a Brussel·les el que va constatar és que les condicions per al pacte encara no es donen en aquests moments, i els seus membres han tornat a Barcelona. Veurem què ens ofereix la partida d'aquest divendres i si hi ha jugadors per a ella.