La publicació de noves informacions sobre la vinculació de l'imam de Ripoll Abdelbaki es Satty al CNI en el moment dels atacs gihadistes de Barcelona i Cambrils, l'agost del 2017, reobre, esperem que aquesta vegada sí d'una vegada per totes, la carpeta més reservada i protegida per l'Estat espanyol i pels seus serveis d'intel·ligència. Què sabia el CNI de l'atac indiscriminat que va acabar amb la vida de 13 persones en ple estiu de 2017 i dos mesos abans de la celebració del referèndum d'independència de l'1 d'octubre? La resistència de PP, PSOE i Ciutadans a obrir una comissió d'investigació al Congrés dels Diputats es veu ara, d'acord amb les noves dades, com una simple maniobra per evitar que se sàpiga la veritat. I això és d'una enorme gravetat. No es tracta que compareguin en seu parlamentària els responsables dels serveis de seguretat. Aquesta fase ja ha passat. Ara és imprescindible, davant de les noves revelacions, arribar fins al fons de la qüestió i saber quina era exactament la vinculació de l'imam de Ripoll i cervell de l'atemptat amb les forces de seguretat espanyoles. Fins que no es tanqui amb el nivell més gran possible de transparència aquesta luctuosa carpeta, és normal que no es descarti cap possibilitat per estranya i temerària que pugui semblar i que tot sembli massa tèrbol.
Casualment, la notícia de la vinculació d'Es Satty al CNI fins a l'últim moment de la seva vida ha coincidit amb la publicació de sengles notícies estrafolàries vinculades al president Carles Puigdemont en Abc i El Mundo. Al primer diari s'especula amb la possibilitat que el president a l'exili fixi la seva residència a Tailàndia per esquivar així una possible nova euroordre i hipotèticament el seu lliurament per part de la justícia belga. És una notícia mancada de la més mínima veracitat però això segurament és el que menys importa al diari. A El Mundo la notícia té també substància ja que s'afirma que hauria anat a sopar a casa de la membre d'ETA Natividad Jáuregui a Gant, dimarts passat. A la publicació d'aquesta última notícia, Puigdemont ha respost "s'ha de ser miserable per inventar-se una cosa així". Aquestes dues últimes informacions han tingut el seu impacte als mitjans espanyols just el dia que apareixien les revelacions sobre l'imam de Ripoll. L'atzar acostuma a tenir poc a veure en qüestions informatives i sembla obvi el buscat exercici de distracció davant de la gravetat de la vinculació d'Es Satty i el CNI fins als atemptats de Barcelona i Cambrils.
Uns dies abans de la Diada del 2016, el llavors ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, va pronunciar a Sant Sebastià unes paraules que van ocupar grans titulars i que des d'aquella data l'han perseguit en moltes de les entrevistes que ha concedit. Deia Margallo: "D'una crisi econòmica se surt, un atac terrorista se supera, però la dissolució d'Espanya és absolutament irreversible". Ho deia el ministre que ja en aquelles dates reunia cada divendres una cèl·lula ministerial per abordar el que denominava el desafiament secessionista. Ara sabem que el Govern espanyol es va saltar moltes línies vermelles i coneixem detalls increïbles de les diferents ramificacions de l'Operació Catalunya per eliminar el moviment independentista. Quant ens falta per saber d'aquells atemptats? Es podrà arribar a conèixer la veritat?