De l'Operació Catalunya és molt possible que, malgrat que ja en coneixem moltes coses, ens moguem encara per la superfície de la que ha estat l'operació d'estat més matussera, però, al mateix temps, més despietada i il·legal per provar d'eliminar l'independentisme. Matussera perquè hi va haver qui va pensar que posant tota la carn a la graella per neutralitzar Jordi Pujol s'acabaria amb el moviment. Despietada perquè es va coaccionar tanta gent, es van amenaçar governs estrangers i es va fer tant mal a persones innocents que costa creure que algunes de les històries siguin veritat. I il·legal perquè les clavegueres de l'Estat es van moure literalment al seu aire i amb un poder total si l'objectiu final era desacreditar les cúpules independentistes amb mitges veritats o, la majoria de les vegades, amb mentides.
D'entre els danys col·laterals ―en una guerra sempre n'hi ha i Espanya va plantejar la croada contra l'independentisme català com si fos una mena de guerra― n'hi va haver un que per no ser espanyol i perquè des del primer moment va voler rentar la campanya en contra que va rebre, no s'ha acoquinat. Parlem dels propietaris de la Banca Privada d'Andorra (BPA), els germans Higini i Tito Cierco, que eren, al seu torn, propietaris del Banco Madrid.
L'ofensiva de l'estat espanyol els va deixar sense ambdues entitats en qüestió de dies el 2015. A Andorra, un executiu timorat al capdavant del qual hi havia Antoni Martí va sucumbir a la pressió del govern de Mariano Rajoy i els interessos d'altres entitats bancàries andorranes van fer la resta. A Madrid, una entitat amb una ràtio de sanejament molt elevada es va esfondrar com un castell de cartes, no sense una actuació del tot injustificada del Banc d'Espanya que va provocar una fugida de capital amb l'anunci de la intervenció del Banco Madrid. Madrid i Andorra de la mà per caçar els Pujol i posar fi a l'independentisme, que, d'altra banda, no ha deixat de guanyar totes les eleccions catalanes fins ara i millorar els seus resultats.
Els germans Cierco reclamen a l'Audiència Nacional que el Banc d'Espanya els indemnitzi amb 141 milions d'euros per provocar la liquidació del Banc de Madrid, una vegada ha quedat més que demostrat als tribunals que les presumptes irregularitats de blanqueig de capitals eren una pura invenció, que tenia darrere la denominada policia patriòtica. És molt probable que els germans Cierco guanyin el pols jurídic, ja que és obvi que, segurament, el que es va produir va ser un robatori en tota la regla i amb objectius espuris. Tot va ser un muntatge de les clavegueres de l'Estat: Andorra va mossegar l'ham entre amenaces, xantatges i prebendes i sense que encara sapiguem en quin ordre es va produir tot això.
La trama andorrana de l'Operació Catalunya encara té davant seu un llarg recorregut judicial, inclòs el judici que es produirà al petit país pirinenc i per al qual encara es debat si seran citats a declarar, entre d'altres, l'expresident Mariano Rajoy, els exministres Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz i un llarg etcètera de membres de l'antiga cúpula d'Interior. Veurem què s'acaba decidint, però les possibilitats que no es pugui tapar tot el fangar que es va organitzar no són poques.