La justícia dirà en què queda l'enèsima operació policial contra el presumpte finançament il·legal de la desapareguda Convergència Democràtica de Catalunya desenvolupada en les últimes hores i que, com totes les que s'han dut a terme en els últims anys, té com a finalitat demostrar si hi ha hagut cobrament de comissions -el famós 3%- a partir de la concessió a empreses amigues d'obra pública des de diferents administracions. De fet, el més raonable -i l'exigible- seria que ja ho hagués dit. De temps n'hi ha hagut però fins ara només hem vist actuacions policials o de la fiscalia i, així, casos que s'arrosseguen des de fa diversos anys semblen recuperar només una presència mediàtica en moments polítics importants.
L'assumpte que ens ocupa, la denominada policialment Operació Pika -el malnom tindria a veure amb el picar d'aquí i d'allà- té l'origen en una investigació que duu a terme el jutjat del Vendrell des del 2015. De fet, molts dels detinguts aquest dijous ja ho havien estat l'octubre del 2015, després de les últimes eleccions catalanes celebrades uns dies abans, el 27 de setembre. L'hemeroteca recorda dues coses d'aquelles detencions: que el diari La Razón les havia anunciat en les dates prèvies als comicis amb gran relleu tipogràfic i que, quan es van produir, Junts pel Sí estava negociant amb la CUP una resolució que acabaria sent molt polèmica sobre l'inici del procés de desconnexió, que seria impugnada pel TC. Poc o res hem sabut des d'aleshores del que es va conèixer com la tercera fase de l'Operació Petrum. Fins aquest dijous, quan 250 agents de la Guàrdia Civil s'han desplegat pel territori buscant proves i practicant fins a 18 detencions.
I com que, al final, el missatge és la notícia, des del primer moment ha quedat fixat: els principals detinguts són amics d'Artur Mas. Vinculats, suposadament, a la trama del cobrament il·legal del 3%, però el ressenyable és que són amics de l'expresident. Sobretot un d'ells, Sixte Cambra, el president del Port de Barcelona, detingut per la Fiscalia, segons una nota que el ministeri públic ha distribuït. Durant més de dotze hores aquest ha estat el titular de tots els informatius i la notícia de la seva posada en llibertat, sense passar ni tan sols pel jutjat del Vendrell, ha arribat en els últims minuts del Telenotícies vespre.
Per cert que, la vigília, el Govern espanyol havia anunciat una sèrie de mesures coercitives per impedir que es dugui a terme el referèndum -tancament de col·legis i previsible presa del control dels Mossos d'Esquadra i de les competències en educació- i dilluns està assenyalat el judici a Artur Mas per la consulta del 9 N; data per a la qual també s'ha convocat una manifestació de denúncia del procés judicial i en què participarà el Govern en ple, amb el president i el vicepresident al capdavant, i que ha despertat un gran interès de mitjans internacionals.
Casualitat? Home, costa de creure.