Que hi ha discrepàncies en el govern espanyol amb la decisió imposada per Pedro Sánchez de posar punt final al confinament total aquest mateix dilluns no és cap gran novetat, ni que per cinquena vegada consecutiva el president del govern hagi sentit aquest diumenge crítiques per part dels presidents autonòmics en aquestes reunions setmanals que manté, per videoconferència, des de la Moncloa i en la qual la gran majoria d'ells protesta. Però l'inquilí de palau fa com si no els sentís. I així fins al diumenge següent.
Vivim en l'època de l'auge de l'autoritarisme, amb caire de populisme en alguns llocs i en d'altres, simplement, per la via de la resignació, ja que l'alternativa és pitjor. Així, l'oposició queda reduïda als discursos —és el que els acaba succeint als presidents autonòmics després que Sánchez hagi imposat el comandament únic— i fins i tot una formació com Podemos ha d'expressar les seves discrepàncies a través un tuit de Pablo Iglesias, flamant vicepresident del govern. Res d'anar de cara, sinó un tuit enllaçant un article que parla del que va succeir a Bèrgam, en plena Llombardia, la zona d'Itàlia més devastada pel coronavirus i on va tenir una enorme importància en la reducció de velocitat de les mesures a adoptar per evitar la propagació del virus les pressions de la patronal Confindustria. I que cadascú interpreti el que vulgui.
Ha de ser la nova manera de fer política i un intent de deixar dit, si surt malament la decisió de Sánchez, que ells ja l'havien advertit. No sé jo si això salvarà de la crema la formació morada que acompanya el president del govern espanyol en una decisió irresponsable i perillosa i que només s'entén per raons econòmiques. Potser seria més fàcil explicar que la situació és la que és i que l'economia espanyola no deixa marge per fer una altra cosa. És normal que la ciutadania estigui molt espantada, quan a més encara es manté un xifra elevadíssima de morts en les últimes 24 hores —619 a Espanya i 111 a Catalunya— amb un lleuger repunt respecte al dia anterior.
A Catalunya, el desconfinament total no es produirà fins dimarts ja que dilluns és festiu. El fet que el president Torra hagi dit que no es quedarà de braços plegats demora unes hores saber si hi haurà una resposta de l'executiu català i quina serà. El marge és certament petit si no es vol desbordar el perímetre de competències perdudes. Esperem que no tingui raó l'epidemiòleg Oriol Mitjà, que ha advertit que els efectes d'un desconfinament precipitat poden ser devastadors.