Les noves tecnologies ja ho tenen, això, un pot estar de vacances a Lanzarote i penjar un vídeo a les xarxes socials que acaba resultant tan efectista com una compareixença de premsa. Si dissabte va ser Carles Puigdemont qui va fer servir el seu compte de Twitter per deixar clar que no acceptarà xantatges polítics a l'hora de decidir el vot de Junts al Congrés dels Diputats, aquest dilluns ha estat Pedro Sánchez qui s'ha servit de la mateixa xarxa social per llançar un missatge directe al president a l'exili: "Toca ara traduir la majoria social en una majoria parlamentària al Congrés dels Diputats i és el que farem. Treballar per aconseguir una investidura".
Doncs si realment és així, Pedro Sánchez trobarà obertes les línies de telèfon, ja que el president Puigdemont espera que el president del govern espanyol tradueixi en fets les seves paraules. Perquè en joc hi ha no només la seva investidura sinó la confecció de la Mesa del Congrés, inclosa la presidència de la cambra baixa. Encara que els socialistes ja han traslladat als dos grups independentistes catalans que estan disposats a facilitar-los que tinguin grup parlamentari, encara que no els tocaria perquè no compleixen les condicions del Reglament de la cambra, això no resol definitivament el tema de la presidència.
Aquesta condició la pagaria amb gust el PP si s'assegurés la presidència de la cambra. El tema del grup parlamentari no és fútil, ja que ajudaria sobretot a Junts a sortir de les dificultats econòmiques que pateix. Parlem d'una quantitat rellevant —1,3 milions d'euros— que l'Estat només paga a un partit polític si té grup parlamentari. Una abstenció de Junts deixaria el PP més a prop de la presidència del Congrés i aquesta és una peça clau a l'hora d'anar fixant el calendari de la investidura i molt més si la legislatura acaba tenint vida, la qual cosa ara com ara no és segura.
També podria passar, i això sí que seria un gir copernicà respecte a les diferents legislatures que hi ha hagut des de 1977, que la presidència del Congrés fos a parar a un diputat o diputada que no fos ni del PP ni del PSOE. Seria una manera que es visualitzés una foto diferent. Junts podria arribar a avalar aquesta fórmula que li donaria rellevància davant de la resta de partits de la perifèria i que, probablement, deixaria el PNB com el grup polític amb més opcions per ocupar el tercer càrrec institucional de l'Estat. És, certament, una partida gens senzilla, però la que millor respondria a la situació actual, en la qual ni el PSOE ni el PP no tenen al seu voltant majories definitives.
O, com assenyala un perfecte coneixedor de la rebotiga del dia a dia polític, la millor manera que ningú no donés res per definitiu de cara a la investidura. En aquest cas, i a diferència de la investidura, el rellotge sí que està en moviment, ja que el Congrés es constitueix el dijous 17 d'agost, dia de dol a Catalunya, perquè es compliran set anys dels atemptats gihadistes de la Rambla de Barcelona i Cambrils.