Per primera vegada una comissió bilateral entre el govern d'Espanya i el govern català parlarà de la situació dels presos polítics catalans i d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya. Serà l'1 d'agost, a Barcelona, i les dues qüestions figuren al punt 7 de l'ordre del dia acordat entre les dues administracions. No serà una negociació, òbviament. Tampoc ben bé un diàleg, ja que la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, quan s'ha sabut l'ordre del dia, ha assenyalat que no hi ha res a negociar sobre el referèndum, ja que no està reconegut a l'ordenament jurídic espanyol.
No es pot ser optimista, per tant, pel que fa al resultat final d'aquesta reunió en el tema del referèndum d'autodeterminació. Però sí que cal recordar que fa 48 hores el ministre d'Afers Exteriors, Josep Borrell, assegurava que aquest punt no seria a l'ordre del dia. I hi és. La delegació catalana serà de pes i estarà presidida pel conseller d'Acció Exterior i Relacions Institucionals, Ernest Maragall, i en formaran part el vicepresident, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Elsa Artadi, i el delegat del Govern a Madrid, Ferran Mascarell. Per part del govern espanyol, a més de la ministra Batet, hi assistiran diferents secretaris d'Estat i la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera. Val la pena ressenyar que serà la primera vegada que un organisme de cooperació entre l'administració de l'Estat i la catalana creat, òbviament, sota la legislació espanyola, almenys escoltarà els arguments del Govern i la demanda de més de dos milions de catalans.
La política és un joc d'acords i de canvi de cromos. És possible que el PSOE, malgrat que hagi tret en bloc els seus ministres per espantar amb el final de la legislatura després de l'assemblea del PDeCAT, hagi conclòs que res no assegura tant el govern com tenir-lo. Molt més que unes eleccions. I que hagi posat la vicepresidenta Carmen Calvo i la cúpula del grup parlamentari a treballar en la recerca d'acords amb les dues formacions independentistes catalanes. Veurem si això es tradueix aquest divendres en el suport al sostre de despesa al Congrés, una qüestió crucial per a l'executiu espanyol. També ho deia aquest dijous el republicà Sergi Sabrià quan va assenyalar que arreglar Rodalies no soluciona el problema català.
L'independentisme governa a Catalunya per posar sobre de la taula les qüestions que més preocupen els catalans, i la situació dels presos i el referèndum en són dues de les més importants, si no les més importants. I això Madrid ho ha d'acabar entenent.