La cúpula del PDeCAT, o el que en queda, s'ha embolicat aquest diumenge a les xarxes socials en un debat sobre el futur dels pressupostos generals de l'Estat de Pedro Sánchez. Els últims mesos, no és cap novetat que els dirigents del partit que estava cridat a ser l'espai dels postconvergents i que ha quedat com una operació pont entre l'extinta CDC i Junts per Catalunya, o fins i tot la Crida, esbombin les discrepàncies de portes enfora de l'organització. La convivència és difícil entre el passat que aposta per assemblar-se tant com es pugui a la Convergència d'abans i el futur, amb dirigents molt propers a Carles Puigdemont, menys contemporitzadors amb els governs de Madrid.
Però portar les discrepàncies sobre els pressupostos generals de l'Estat a l'arena pública és una imprudència. Sobretot, perquè les formacions independentistes —Esquerra i el PDeCAT— han vinculat el vot als pressupostos a una proposta política del govern espanyol i també a presos, exiliats i referèndum. El debat amb el secretari d'organització i diputat del PDeCAT, Ferran Bel, que defensava que podien facilitar-ne la tramitació al Congrés, ha intentat acabar-lo la vicepresidenta del partit i també diputada, Míriam Nogueras, recordant-li que votaria no als pressupostos perquè així ho havia decidit el partit i que farien el mateix amb la tramitació.
Els dos tòtems de Junts per Catalunya, el president a l'exili, Carles Puigdemont, i el president de la Generalitat, Quim Torra, han avalat de seguida Nogueras. Però no n'hi ha hagut prou. Bel ha tornat a la càrrega i ha puntualitzat a Nogueras que és fals que la posició adoptada pel partit afecti la tramitació pressupostària a la cambra, atès que en el cas de fer-ho així s'haurien de sumar al PP o a Cs, o bé el PP i Cs s'haurien de sumar a la seva esmena a la totalitat. Nogueras ja no ha continuat. I el coordinador general, David Bonvehí, s'ha quedat fora del debat.
Els partits perden posicions per la seva divisió o pels seus incompliments. El PDeCAT fa temps que practica aquest esport sense que no hi posi remei niungú.