El Parlament de Catalunya abordarà aquest dilluns una qüestió crucial a l'hora de decidir com donar resposta a la decisió de la Junta Electoral Central, ratificada pel Tribunal Suprem, sobre la pèrdua de l'escó a la cambra catalana i la posterior comunicació de la Junta Provincial de Barcelona al president Roger Torrent notificant-li que disposen de 48 hores per fer saber qui és el substitut de Torra a la cambra catalana. Encara que la pèrdua de l'escó no suposa, almenys en principi i per la doctrina coneguda, la pèrdua del càrrec de president, és evident que infereix directament en atribucions que no són pròpies d'un òrgan administratiu com la JEC, i que, a més, ara està avalada pel Suprem.
De la reunió del Parlament, la Mesa i, en última instància, del president com a màxim representant de la institució, s'hauria de derivar una d'aquestes tres opcions: que continuï sent diputat a tots els efectes, o sigui, que res no canviï i pugui votar en els plens com qualsevol altre dels 135; que sigui un diputat de la Cambra però no participi en les votacions i es quedi en una zona difusa, com el que va passar a l'inici de la legislatura amb els diputats a l'exili i els de la presó; o bé, que perdi els seus drets i la seva acta de diputat, com demanen els partits de l'oposició unionista Cs, PSC i PP.
Del camí que es prengui i de la unitat amb què s'adopti la decisió entre Junts per Catalunya i Esquerra Republicana es derivaran unes conseqüències o unes altres i afectarà la legislatura. Des de divendres passat la tensió entre ambdues formacions és més que evident i els esforços soterrats d'uns i d'altres per culpabilitzar el seu adversari i marcar perfil propi, notòries. A primera hora de la nit, l'ANC va sortir en defensa del president Torra i va reclamar que el Parlament li garanteixi els seus drets com a diputat i president i preservi la sobirania del Parlament.
La unitat que es va forjar el 4 de gener en el ple extraordinari que va ratificar Torra com a diputat en dona alguna pista, però ha plogut molt des d'aleshores. Ha parlat el Suprem, ha pressionat la Junta Electoral i Cs, en la seva línia de derivar-ho tot a la justícia, ha amenaçat el president Torrent d'acudir als tribunals i denunciar-lo per desobediència. Tot això, la vigília que els presos polítics que van ser membres del Govern compareguin en la Comissió del 155 del Parlament en una sessió carregada d'un enorme simbolisme.