Els devastadors efectes del discurs del rei Felip VI el passat 3 d'octubre lluny de reduir-se amb el pas del temps s'engrandeixen i estan situant les relacions entre les institucions catalanes i la monarquia espanyola en una fase enormement crítica. Les properes dues setmanes la parella real visitarà Catalunya per dos esdeveniments ben diferents: la inauguració dels Jocs de la Mediterrània i el lliurament dels premis Princesa de Girona. En ambdós casos, la polèmica està centrant la visita i el president de la Generalitat, Quim Torra, ha citat públicament el monarca a demanar perdó per les seves desafortunades paraules després del referèndum de l'1 d'octubre i també per la nul·la empatia que va demostrar, en aquella intervenció, cap al miler de persones que van necessitar atenció mèdica després de la contundent i desproporcionada actuació policial.
En aquests moments, la visita més enrevessada que té el Rei és la del lliurament dels premis Princesa de Girona. L'ajuntament de la ciutat, després de declarar-lo fa uns mesos persona non grata, li ha negat el recinte firal on s'ha vingut celebrant anualment l'acte. La raó oficial són les obres que s'hi fan però, és obvi, que és una mera excusa del consistori. Molt similar, perquè s'entengui, a quan Florentino Pérez no cedeix el Santiago Bernabéu per a una final de Copa del Rei si un dels equips que la disputen és el Futbol Club Barcelona. Felip de Borbó, en una situació insòlita, s'ha vist obligat a renunciar a celebrar l'acte a la ciutat de Girona i ha optat per desplaçar-lo a Vilablareix, un municipi situat a una desena de quilòmetres i on els germans Roca tenen el recinte privat que acollirà la cerimònia. No acaben aquí els problemes ja que Vilablareix va declarar persona non grata el seu pare, Joan Carles, i tota la família reial espanyola, i l'alcalde de la població, en tenir coneixement de la visita, ha recordat a Felip VI que el poble no accepta de cap manera la seva presència.
Mai abans no havia succeït res així però és molt probable que aquesta situació no variï en molt temps si el monarca no rectifica i les seves visites a Catalunya s'acaben convertint en un problema. En aquest cas, a més, a diferència del govern del PP el mes d'octubre passat, molts dels dirigents socialistes ja van expressar al seu dia la seva decepció i preocupació per les paraules de Felip VI sobre Catalunya.
El conflicte no acaba aquí ja que prèviament se celebrarà la inauguració dels Jocs de la Mediterrània a Tarragona divendres vinent. Tothom guarda amb un inusitat secretisme què farà aquell dia. Tant la Casa Reial com la presidència de la Generalitat. En el primer cas, es dóna per segura la presència del Rei, encara que oficialment no s'ha confirmat. A la Generalitat no hi ha, diuen, una decisió presa sobre què farà el president Quim Torra. "No hi anirà", diuen alguns dels seus pròxims, per als quals "és necessària abans una disculpa pública del Rei". No estan tan segurs altres membres del Govern que veuen difícil que, al final, no es canviï de posició. Un autèntic pols en un moment en què tot es mira amb lupa.