Pablo Iglesias ha tornat a portar Manuel Chaves Nogales al Palau de la Generalitat. El periodista sevillà ha creuat la mateixa porta que va travessar l'any 36 per entrevistar el president Lluís Companys. Ho ha fet entre les pàgines del llibre que el líder de Podemos portava sota el braç per regalar al president Quim Torra. El volum reuneix articles publicats en els anys trenta, en els quals Chaves Nogales intentava comprendre què passava a Catalunya, el perquè de les manifestacions multitudinàries ―"un milió de persones als carrers. Ni un sol guàrdia. L'espectacle era bonic", els sona?―; la conversió dels líders catalans en símbols ―"Catalunya té aquesta virtut imponderable: la de convertir els seus revolucionaris en purs símbols, ja que no pot fer d'ells perfectes estadistes"―; la persistència de les reivindicacions sobiranistes ―"un sentiment tan ficat a l'entranya d'aquest poble com el de l'afermament de la seva personalitat té prou força per subsistir soterrat i brollar puixant quan arriba la seva hora"―...
La lectura del Chaves Nogales de l'època de la República a través dels ulls del 2018 és impressionant. I aquest sentiment segurament és el que ha envaït Pablo Iglesias. El periodista sevillà, que anys abans de conversar amb Companys ja havia entrevistat el president Francesc Macià, es va preguntar què passava, i, per descobrir-ho, va parlar amb tothom qui podia proporcionar-li informació. Dels seus articles es desprèn una radiografia honesta i sincera d'un escenari polític complex. Són peces brillants i tremendament reveladores.
L'elecció d'Iglesias és, no obstant això, curiosa. Quina és la intenció del regal? Explicar al president Torra una història que ja coneix amb un autor que sens dubte ja haurà llegit? No hauria estat més adequat reservar aquest regal a Pedro Sánchez, un gran desconeixedor de Catalunya? Chaves Nogales descriu el que denomina "el separatisme" com "una rara substància que es fa servir als laboratoris de Madrid com a reactiu del patriotisme, i en els de Catalunya com a aglutinant de les classes conservadores".
Més de 80 anys després que Chaves Nogales entrevistés el president Companys després d'abandonar el penal del Puerto de Santa María per la seva participació en els fets del 6 d'Octubre, el Govern i el president Carles Puigdemont tornen a patir presó i exili. Les manifestacions multitudinàries han tornat als carrers de Catalunya i el sentiment independentista ha retornat als laboratoris de Madrid per a la seva anàlisi i el seu nou intent d'extermini i també s'ha apoderat de la política catalana.
Quin era el missatge de Pablo Iglesias? Quatre anys després de l'entrevista amb el periodista sevillà, Companys va morir afusellat pel règim del general Franco. Quatre anys més tard va ser el mateix Chaves Nogales qui va morir a l'exili. La història és de vegades portadora de missatges.