Jordi Sànchez i Jordi Cuixart compliran aquest dimarts un any de privació de llibertat a la presó de Lledoners, al Bages, on estan reclosos des del mes de juliol passat després de passar gairebé nou mesos a la presó de Soto del Real, a Madrid. És fàcil recordar-los aquell 20 de setembre del 2017 demanant a la multitud que s'amuntegava davant la Conselleria d'Economia de rambla Catalunya que es dissolgués i tornés a casa. Totes les aparicions públiques dels líders de l'ANC i Òmnium sempre van estar vinculades a actes pacífics i, tanmateix, fa un any que estan en presó provisional. Una situació tan injusta que fins i tot Amnistia Internacional, a través del director adjunt de l'organització per a Europa, Fotis Filippou, ha assenyalat que no hi ha cap justificació per mantenir-los en presó preventiva i ha insistit en l'alliberament immediat.
Som lluny, molt lluny, de tot això. Fins i tot avui, aquest trist dia per a la democràcia que hauria de fer envermellir els que continuen pensant que Espanya és un Estat de dret homologable als països del seu entorn, han succeït coses increïbles que bé podrien ser ordenades com l'agenda del dia de la distensió. N'esmentarem quatre molt destacades i que només permeten una interpretació. De fet, com la injusta presó incondicional dels Jordis, per molt que es vulgui blanquejar un atropellament que el president Torra ha qualificat de "segrest de l'Estat espanyol", per molt que la tinta del paper de diari pretengui blanquejar l'injustificable.
La darrera, de fa molt poques hores: el primer incompliment del govern Sánchez després de la reunió de la Comissió Bilateral d'Infraestructures. Era la primera trobada després d'onze anys d'espera i el govern espanyol discrepa sobre com pagar els 200 milions del deute promesos per al 2019. I era el final d'una jornada amb uns tres exemples sonors més de la molt repetida distensió del govern Sánchez. A través de La Razón hem sabut que la fiscalia contempla el delicte de rebel·lió per al major dels Mossos Josep Lluís Trapero, d'acord amb el que pensa proposar la Fiscalia General de l'Estat contra els principals dirigents polítics catalans a la presó. A mig matí vam saber que el jutjat d'instrucció número 2 de Manresa veu delicte de desobediència greu en el cas del regidor de Sant Joan de Vilatorrada Jordi Pesarrodona per no haver permès accedir a la Guàrdia Civil a l'interior d'un centre escolar durant la jornada del referèndum de l'1 d'octubre.
I a primera hora de la tarda el TSJC va informar que citava en qualitat d'investigats el proper dia 6 el conseller d'Interior, Miquel Buch, i l'expresidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) Neus Lloveras, sota l'acusació d'haver impulsat el referèndum entre els alcaldes. Quatre notícies en un, oficialment, clima de distensió, com repeteix el govern Sánchez.
Això sí, el colpista i ex-tinent coronel Antonio Tejero, al seu aire en la celebració dels actes del 12 d'octubre de la Guàrdia Civil a Rincón de la Victoria, a Màlaga. I les restes de Franco del Valle de los Caídos al centre de Madrid, a la catedral de l'Almudena. En fi. Deu haver estat un mal dia.