Hi ha notícies que són importants pel que diuen i n'hi ha altres que són igualment importants per allò que amaguen. El cas del Senat i l'oposició a crear una comissió d'investigació per abordar la violència policial al referèndum del passat 1 d'octubre té molt a veure amb el segon. Partit Popular, PSOE i Ciutadans van unir els seus parlamentaris per bloquejar la comissió que volen constituir la resta de forces polítiques, des del PNB i Podemos fins a Esquerra Republicana i el PDeCAT. És difícilment inimaginable a qualsevol altre país que després d'una actuació policial que fa la volta al món i acaba amb un miler de lesionats de diferent consideració sigui impossible aclarir en una Cambra legislativa el que va succeir.
No només això, sinó que els contraris a la proposició de la comissió d'investigació argumenten que la intervenció va ser l'adequada. Adequada per a què? Segons el diccionari, "adequada" vol dir convenient en determinades circumstàncies. I seria bo saber en quina circumstància un miler de persones ateses pels serveis d'emergències és l'adequada. Perquè la realitat és que no tenim paràmetres d'altres llocs del món en què això s'hagi produït en una cua d'un col·legi electoral per anar a votar. El segon argument utilitzat per PP, PSOE i Ciutadans té a veure amb la necessitat de la contundència policial en la defensa de l'estat de dret. Països del nostre entorn es van escandalitzar amb aquesta presumpta defensa de l'estat de dret i la qualitat democràtica, absolutament fora de lloc. Perquè el que hi va haver va ser una violència desproporcionada, sens dubte injustificada, i duta a terme des d'un comandament operatiu que ja hauria d'haver estat cessat. L'exemple més clar dels errors policials d'aquella jornada és que la intervenció del matí no es va repetir a la tarda després d'un canvi d'ordres als agents.
La via del Senat no tanca l'última possibilitat per aclarir la veritat. Un jutjat de Barcelona té obertes diligències sobre això i caldrà veure fins on arriba la investigació en els propers mesos. I estic segur que quan es reobri el Parlament de Catalunya clausurat pel govern espanyol i la Cambra legislativa catalana torni a ser el lloc de trobada i de debat de la política catalana que ara no pot ser, una de les primeres decisions serà crear una comissió d'investigació. Els ferits d'aquella jornada s'ho mereixen i els dos milions de votants que van esquivar tota mena d'amenaces i de violència aquell dia històric també. Perquè, d'aquelles dramàtiques hores, tots mereixem saber-ne la veritat.