L'acord al qual han arribat Jordi Turull i Antoni Castellà per confluir en una única unitat política i electoral, que comportarà la dissolució dels comitès executius de Demòcrates a tots els nivells, la seva participació en els òrgans de direcció de Junts i que la Fundació Demòcrates de Catalunya, hereva de la de Carrasco i Formiguera, sigui la fundació vinculada al partit que lidera Carles Puigdemont, suposa un primer pas per a la confluència en un gran partit independentista. Encara que en les últimes eleccions catalanes ja havien anat en coalició electoral i els dos partits havien confluït en aquella candidatura d'ampli espectre independentista anomenada Junts pel Sí, Demòcrates el 2017 s'havia presentat juntament amb Esquerra Republicana, coalició que mai no va arribar a funcionar.
Ara, Junts i Demòcrates fan un pas més, ja que a la pràctica seran una única formació i, per això, els segons instaran els seus voluntaris a donar-se d'alta com a afiliats de Junts, encara que els dos partits reconeixen i accepten que els seus afiliats tinguin doble militància, en el marc de la no-confrontació electoral. De l'acord assolit les dues formacions en surten guanyant: Junts assoleix un objectiu perseguit per Carles Puigdemont, com és que conflueixin espais més enllà del seu propi en el seu objectiu de ser l'espai polític pal de paller de l'independentisme. No acaba aquí, és clar, el seu objectiu, però era imprescindible aquest primer pas perquè el moviment comencés a caminar.
L'acord entre Junts i Demòcrates suposa un primer pas per a la confluència en un gran partit independentista
Demòcrates també dona plenament sentit a la seva aventura política, iniciada en solitari el 2015, fruit d'una escissió d'Unió, per crear una formació i ideologia democristiana i independentista, amb origen en la Unió Democràtica creada el 1931. Un projecte del qual van ser els seus principals impulsors, a més de Castellà, els expresidents del Parlament Joan Rigol i Núria de Gispert. A l'estil dels partits democristians a Catalunya, la seva principal fortalesa han estat els quadres de l'organització i la seva capacitat de ser presents a totes les mobilitzacions independentistes que s'han produït a Catalunya des de l'any 2012. Castellà tindrà un ancoratge polític important a Junts on ocuparà, segurament, una de les vicepresidències del partit.
Fins ara les vicepresidències eren Anna Erra, Josep Rius i Aurora Madaula. El seu quart vicepresident elegit en el congrés, Francesc de Dalmases, va deixar el càrrec el 2022 arran de la polèmica pel "tracte incorrecte" a una periodista de TV3. Ara, en el congrés del pròxim cap de setmana, a Castellà l'acompanyarà la presidenta del grup parlamentari a Madrid, Míriam Nogueras, que ha guanyat força en aquesta legislatura en el Congrés i és una de les principals peces de Puigdemont i Turull. També podria seguir, si es mantenen les quatre, Anna Erra, que va ser presidenta del Parlament. Un dels avantatges de l'acord entre Junts i Demòcrates serà, sens dubte, una solidesa organitzativa més gran i un funcionament més clàssic com a partit polític. Un camí que, d'altra banda, Junts ja havia iniciat.