Després de la reunió a Suïssa entre una delegació de Junts i el PSOE de divendres passat, a la qual va seguir dissabte la intervenció de Carles Puigdemont al Consell Nacional del partit, reclamant a la seva organització que estigui preparada per assumir costos polítics i, aquest diumenge, una sèrie d'entrevistes de dirigents independentistes assenyalant que Pedro Sánchez no pot continuar com a president del govern espanyol si no compleix amb ells, les relacions entre ambdues formacions polítiques han entrat clarament en línia descendent. Dimarts sembla que és el dia marcat amb vermell per la formació de Puigdemont, que exigeix que la Taula del Congrés accepti la proposició no de llei (PNL) en la qual es demana que el president del govern espanyol se sotmeti a una qüestió de confiança.

Aquest diumenge han continuat els missatges entre ambdues formacions, encara que les posicions de fons no s'han mogut. El PSOE no vol penjar-se una soga al coll amb la PNL, ja que malgrat no tenir efectes jurídics, sí que els tindria polítics, perquè a la pràctica, si es votés i sortís aprovada, es faria evident de manera irreversible que Sánchez no té majoria parlamentària per continuar governant. D'aquí l'obstinació dels socialistes que fins i tot han mogut els lletrats del Congrés perquè ressaltin que la proposició de Junts és, a la pràctica, una qüestió de confiança i que ells no estan autoritzats per proposar aquest debat parlamentari.

Els incompliments, els acords no materialitzats, les promeses frustrades i els permanents canvis d'agenda i de calendari són el taló d'Aquil·les d'una negociació que fa aigües pertot arreu

Puigdemont, en canvi, es troba al final del camí que va ser l'acord de Brussel·les firmat fa poc més d'un any i del qual, rellegit ara, és molt difícil realitzar una valoració positiva. Els incompliments reals, els acords no materialitzats, les promeses frustrades i els permanents canvis d'agenda i de calendari en moltes de les matèries són el taló d'Aquil·les d'una negociació que, en l'estat actual, fa aigües pertot arreu. Abans de la reunió de Suïssa, el president a l'exili ho va traslladar directament a l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, però els socialistes, més enllà de demanar temps i assenyalar que els avenços requereixen temps, no aconsegueixen un desbloqueig i enerven la direcció de Junts.

Després de la pressió d'aquesta setmana, per tant, veurem quin terreny de joc queda a partir de dimarts. La conferència de premsa de dilluns passat a Brussel·les per part de Puigdemont, que ja va ser una advertència clara al PSOE, retalla enormement els moviments de Junts. Si la PNL es tramita, els socialistes es col·locarien una soga al coll però guanyarien temps. Una cosa que sempre és valuosa. En cas contrari, i després d'haver demanat que presenti una qüestió de confiança, només quedaria als independentistes suspendre les reunions de Suïssa, fer encara més evident la ruptura al Congrés dels Diputats i demanar a Sánchez que convoqui eleccions. En resum, un salt d'escala en la crisi actual.