La resiliència —superba, per a molts— del president de la República Francesa, Emmanuel Macron, impertorbable davant un país en flames, amb milions de manifestants cada dia protestant als carrers i oferint una imatge de solitud en un moment tan greu per al país gal, és sens dubte una de les imatges de la setmana. França viu una situació excepcional a causa de la imposició presidencial de la nova edat de jubilació, que evolucionarà dels 62 anys actuals als 64 fins a completar-se el 2030. Després d'una desena de jornades de vaga i de l'augment de les protestes, costa veure-hi una sortida, perquè fins i tot el canvi de govern sembla insuficient davant de la convulsió social i política que s'hi viu.
Hi ha dos exemples, absolutament diferents, que la crisi està totalment fora de control i que la resistència de Macron té els peus de fang. El primer, el fet que el rei Carles III d'Anglaterra hagi hagut d'anul·lar el primer viatge oficial a França perquè no se li podia garantir la seguretat i l'agenda es veuria permanentment alterada per les protestes al carrer. Una situació molt poc habitual, que malmet la feina de molts mesos i ofereix al món una imatge de fragilitat i impotència, d'acord amb les imatges de violència i incidents que estem veient permanentment a moltes ciutats del país.
El segon té a veure amb la situació que s'ha produït durant una entrevista a la televisió pública francesa al president gal. En un moment determinat s'adona que porta posat un rellotge de gran luxe, posa la mà a sota de la taula i, quan se li torna a veure la mà per televisió, el rellotge ja no és al canell. Tot això, mentre embasta un discurs d'austeritat, retallada de pensions i necessitat d'adaptar França a una jubilació de 64 anys. És una imatge tràgica perquè, més enllà que demostra una enorme falta d'empatia amb els conciutadans als quals demana sacrificis, també reflecteix improvisació i manca de solidaritat. Només ha faltat que diversos experts en aquesta mena de rellotges l'hagin valorat en uns 80.000 euros perquè a Macron se li hagi obert un nou front.
Per si tot això fos poc, el partit de l'Eurocopa de futbol davant els Països Baixos a l'Estadi de França, a París, ha viscut aquest cap de setmana una situació insòlita amb els aficionats cridant "Macron, dimissió". És molt probable que en els pròxims dies França abordi una nova moció de censura i que aquesta vegada, a la tercera, sí que prosperi. El desgast de Macron és més que evident, els seus índexs de popularitat estan sota mínims i hi ha la impressió que ha perdut, en part, el control de la situació. Tot això, enmig d'un esclat social larvat des de fa temps. Europa pot perdre el seu últim referent.