Tenen raó els que consideren que el moviment d'Emmanuel Macron, amb la nominació del conservador Michel Barnier com a nou primer ministre de França, s'assembla molt més a un frau i a una burla a l'electorat que a una astúcia i un malabarisme del president de la República. Després de protagonitzar el període més llarg d'un primer ministre interí amb l'excusa dels Jocs Olímpics de París del mes d'agost passat, Macron ha ensenyat aquesta setmana, per si hi havia algun dubte, les seves cartes per al futur de França: tots els moviments abans de les pròximes presidencials, previstes si no hi ha un avançament electoral pel 2027, tenen a veure amb rellançar la seva malmesa figura política i fer-se un lloc que li permeti passar a segona volta entre l'ultra Marine Le Pen i l'insubmís Jean-Luc Mélenchon, i guanyar l'elecció per tercera vegada.

El president se sap el tercer en discòrdia i dominador, com és, del tauler polític, va intuir des del primer moment que lliurar el càrrec de primera ministra a Lucie Castets, com li demanava la coalició electoral que va guanyar les eleccions, el Nou Front Popular, i assumir de facto una cohabitació, el deixava sense opcions entre la candidata d'extrema dreta d'Agrupació Nacional i la renascuda extrema esquerra, que domina la coalició amb Mélenchon. El primer moviment de Macron va ser mantenir en el càrrec de president de l'Assemblea Nacional una candidata de la seva formació política, Yaël Braun-Pivet. Renaixement aconseguia així la presidència de la Cambra legislativa a costa de la candidata comunista que la nit del 7 de juliol, en conèixer-se els resultats, se les prometia molt felices.

Va ser un primer avís abans del triple salt mortal de Barnier. Així, el veterà exponent de la dreta gaullista, conegut a Europa per ser el comissari del Brexit, representant d'una petita formació com Els Republicans, de 73 anys, s'ha convertit en el primer ministre de més edat de la V República. Donant-se la paradoxa que substitueix el més jove de la història, Gabriel Attal, de tan sols 35 anys i que ocupava el càrrec des del gener passat. Barnier ha corregut a modificar l'inici de la seva pàgina web, en la qual publica articles de pensament del seu moviment Patriotes i Europeens, i en la qual fins fa molt poc es llegia: "El macronisme està destinat a desaparèixer el 2027". Justament ara l'encàrrec que ha rebut és evitar que això succeeixi: Un encàrrec impossible? Tres de cada quatre francesos, el 74%, creuen que Macron no ha tingut en compte els resultats electorals de les legislatives i el 55% dels francesos estan d'acord amb les declaracions de Mélenchon en les quals afirmava que "les eleccions van ser robades al poble francès".

Avui la política ja no va de projectes col·lectius, sinó de trobar solucions individuals per continuar en el poder

L'inquilí de l'Elisi, en canvi, apel·la a la responsabilitat republicana per evitar incloure Agrupació Nacional i la França Insubmisa en el govern. És una fal·làcia, tanmateix, ja que per a això lliura la clau de la governabilitat a Marine Le Pen, que emergeix com la gran guanyadora del moviment de Macron després de no aconseguir els seus objectius en les legislatives del juliol passat, en les quals aspirava a guanyar i va quedar tercera. Avui tothom sap dues coses: la mobilització a França de l'esquerra contra Barnier serà important i constant, ja s'ha començat a veure aquest dissabte amb concentracions en diferents ciutats cridant "Macron destitució" i "Macron cop d'estat", i que el titular de Matignon caurà el dia que la ultradreta vulgui, ja que sense el suport dels parlamentaris d'Agrupació Nacional no hi ha govern Barnier.

Una última reflexió: els moviments de Macron pensant només en si mateix ajuden a relativitzar els de Pedro Sánchez. Avui la política ja no va de projectes col·lectius, sinó de trobar solucions individuals per continuar en el poder. O, potser, sempre va ser així, però ara, a mesura que ha baixat el nivell dels polítics, es nota molt més.