Per si hi havia en algun racó algun optimista que cregués que el conflicte a Ucraïna podria entrar més aviat que no pas tard en vies de solució, el president de la Federació Russa, Vladímir Putin, ha enviat aquest dijous un missatge inequívoc amb el decret que ha firmat des del Kremlin: l'1 de gener de l'any vinent, el nombre de militars que serveixen a l'exèrcit rus s'incrementarà en 137.000 persones. Aquesta xifra farà que el nombre d'efectius del país es dispari fins a 1.150.628 militars, la qual cosa unida al personal civil a les Forces Armades, farà que la seva plantilla s'elevi per sobre dels 2 milions. Per a aquest dispendi militar, el president rus ha decretat que s'assigni el pressupost que sigui necessari per reforçar la maquinària de guerra.
Tot això passa quan la invasió militar russa d'Ucraïna ha entrat en el setè mes i sense cap indici de distensió, i la guerra s'ha situat en una fase informativa on es parla més de les conseqüències del conflicte per a occident, que no pas dels problemes que comporta per al poble ucraïnès. Europa continua compromesa amb Ucraïna, els Estats Units estan jugant-hi la seva particular partida per treure'n el rèdit econòmic més gran possible i dificultar una aliança entre la Xina i Rússia, i Putin es prepara per a un hivern en què tindrà a les seves mans la desestabilització econòmica més gran d'Europa des de la crisi financera de finals la primera dècada d'aquest segle.
Mentre tot això passa, segueixen les sancions a Rússia encara que hi ha una certa nebulosa informativa sobre l'impacte real de les mesures i sobre quina és la situació exacta de la seva economia. Les declaracions de Putin assegurant que els ingressos havien experimentat un creixement s'han de posar en quarantena, però en l'actual guerra freda que es viu, la propaganda també guanya batalles. Bloomberg ha donat per bo que el sector industrial rus ha registrat la menor contracció en quatre mesos i que l'economia russa s'està adaptant a les sancions.
Aquella guerra ràpida de Putin que diagnosticaven qualificats analistes internacionals està en el camí d'assemblar-se més a una guerra de desgast que a un conflicte militar obert. Abans de les vacances d'estiu, un diplomàtic d'una cancelleria europea important s'expressava en termes de gran preocupació davant de la pèrdua de pes del Vell Continent i el paper molt limitat de Brussel·les en el primer gran conflicte a casa seva en el segle XXI. És evident que a Europa l'ha agafada amb el pas canviat, però trigarà molts anys a rescabalar-se del paper tan pobre que ha fet a la invasió russa d'Ucraïna.