L'anomenat cas Koldo continua fent estralls a les files socialistes. Aquest divendres, el ministre de Transports, Óscar Puente, ha destituït el sotssecretari del ministeri, José Manuel Gómez, el seu número tres al departament, i el director de personal d'Adif, Michaux Miranda. Tot per la compra massiva presumptament fraudulenta de mascaretes durant la pandèmia. El moment del cessament dels dos alts càrrecs no és innocent: els cessaments a l'agost sempre són menys dolorosos i passen més desapercebuts per l'opinió pública i, en segon lloc, així s'avança unes setmanes a la compareixença que els dos cessats hauran de fer a principis de setembre davant del jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno.
L'auditoria interna encarregada pel ministeri dels dos alts càrrecs ja imputats per l'Audiència Nacional revela frau en els contractes i compra massiva sense els controls necessaris. Segons Puente, per exemple, en la primera compra a l'empresa Soluciones de Gestión —epicentre de la presumpta trama—, en 38 minuts es va passar de comprar 4 a 8 milions de mascaretes. Malgrat tot això, el ministre ha estat pulcre en les seves explicacions i s'ha limitat a assenyalar que els cessaments són perquè s'ha produït una pèrdua de confiança que ha desembocat en la decisió. També ha ressaltat que no pretén prejutjar ni fer cap tipus de valoració que tingui a veure amb qüestions que només incumbeixen als tribunals de justícia i que ell es limita a analitzar aspectes merament administratius que han aparegut a l'auditoria.
Les seves explicacions, aparentment, el que fan és més aviat posar sordina a un cas de corrupció del qual es desconeix el desenllaç final, però que, com que entremig hi ha l'ús de fons europeus, té una doble transcendència i un doble prisma judicial: Madrid i Brussel·les. A la capital espanyola, el jutge Ismael Moreno rastreja vuit contractes adjudicats per gairebé 52 milions d'euros per diferents organismes de l'administració central espanyola i la Fiscalia Anticorrupció atribueix als investigats presumptes delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, suborn i tràfic d'influències.
Com que entremig del cas Koldo hi ha l'ús de fons europeus, té una doble transcendència i un doble prisma judicial: Madrid i Brussel·les
No és aquest l'únic cas judicial que persegueix el govern socialista. També aquest divendres, el jutge Peinado, que investiga la causa contra Begoña Gómez, la dona del president del govern espanyol, va fer un pas més amb l'escorcoll de l'habitatge i una de les empreses de l'empresari Juan Carlos Barrabés. Aquest està imputat en el cas després d'admetre reunions amb Pedro Sánchez i la seva esposa. Peinado ha obert una peça separada en la causa, que manté sota secret de sumari, en què investiga Begoña Gómez per presumptes delictes de tràfic d'influències i corrupció en els negocis. Tot apunta que aquesta causa secreta de Peinado és la que serviria al jutge, arribat el moment, per elevar la causa al Tribunal Suprem.
El germà de Pedro Sánchez, David Sánchez, també és investigat pel jutjat número 3 de Badajoz. Les acusacions, força semblants: malversació, prevaricació i tràfic d'influències. Aquesta situació processal ha portat el govern espanyol a iniciar una campanya contra la judicatura, que, ara per ara, no està agafant força a Europa. No fa gaire temps, eren ells mateixos els que sortien en defensa de l'Audiència Nacional i el Suprem quan perseguien amb acarnissament l'independentisme. Qui sembra vents, recull tempestats.