El temps demostra sempre que quan s'obren determinades portes i la reacció general és d'indiferència, no pots esperar després que, quan et passa a tu, hi hagi una legió de ciutadans que la seva resposta espontània sigui escandalitzar-se. Això ve a tomb dels comportaments incívics d'un grup d'ultradretans que la nit de Cap d'Any apallissaven un ninot que simulava el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Un dels més destacats, també pel seu càrrec, el portaveu del grup socialista al Congrés, Patxi López, ha exigit tallar de soca-rel el que consideren que són accions violentes, ha anunciat que portarà el cas a la justícia perquè considera que el seu comportament s'emmarca en els delictes d'odi i ha dit que, en aquests casos, no hi pot haver equidistància ni mitges tintes.
Perquè no hi hagi dubtes: són fets intolerables i carregats de ràbia organitzada per grups polítics que viuen millor en la intolerància i en el fanatisme. Crec que no hi ha cap demòcrata que pugui sentir-se a gust amb aquestes imatges. Dit això, com que ja havia passat abans i molts van callar amb una mesquinesa que avui només els envermelleix el rostre per a vergonya seva, cal recordar que a la Setmana Santa del 2019, a la tradicional festa de la Quema del Judas, el poble sevillà de Coripe va acaparar molts titulars en inspirar-se en el president Carles Puigdemont per crear el ninot.
La memòria és selectiva i per això només recordem el que té un gran significat per a nosaltres, però l'hemeroteca no
D'aquesta manera, un ninot que simulava Puigdemont, vestit amb un llaç i capa groga, ple de flames, rebia trets del personal. Era el moment de l'execució en un poble governat pel PSOE, el batlle del qual, Antonio Pérez, va qualificar de sàtira i de paròdia la celebració. Aquell 2019 hi va haver molts silencis del PSOE i del PP, ja que en aquells temps semblava que tot s'hi valia i tenia un premi especial deshumanitzar el president a l'exili. La memòria és selectiva i aquesta és la raó per la qual recordem només allò que té un gran significat per a nosaltres, però l'hemeroteca no.
És obvi que estem en una conjuntura d'una forta tensió política, amb el seu epicentre a Madrid, on la dreta té les millors posicions per intentar desestabilitzar el govern de Pedro Sánchez pels seus acords amb els independentistes. Fins ara, el soroll té molt més a veure amb els pactes que no pas amb els resultats. Almenys, en el cas de la cessió de l'alcaldia de Pamplona a Bildu, va tenir a veure amb el desenllaç que va desplaçar a la dreta de l'alcaldia perquè la formació abertzale accedís a la capital de Navarra a canvi dels vots que li van facilitar Pedro Sánchez. Al final, els resultats és sempre l'únic que mesura quin és el balanç d'una negociació.