Acaba d'anunciar el Regne Unit un pla per reactivar l'economia després del confinament del coronavirus que elimina o abaixa diferents impostos així com diverses mesures per lluitar contra l'atur, sobre tot el dels joves. Aquesta mateixa setmana, Alemanya i Itàlia han anunciat des de rebaixes de l'IVA per impulsar el consum de béns duradors a un pla per a pimes i famílies que no exclou les rendes altes. El Regne Unit, Alemanya i Itàlia, tres països amb governs ideològicament molt diferents, no fan això perquè sí, sinó atenent al fet que la crisi econòmica es pot abordar de diferents maneres. Ells han triat la de deixar en mans dels particulars la quantitat més gran de diners perquè l'economia no es paralitzi i la roda dels diners continuï girant. També es pot recórrer al dèficit sense incrementar la fiscalitat. Europa recomana als països una cosa semblant en aquests moments en espera d'abordar les reformes en funció de la situació de cada economia el 2020 o el 2021.
Espanya, en canvi, ha optat per prendre el camí invers i anunciar des del primer dia pujades d'impostos, dins d'aquesta mena de màgia política-electoral en lal que sembla escrit que per als interessos de l'esquerra el que sona millor és incrementar la càrrega impositiva i, en canvi, la dreta sempre ha d'estar a favor de disminuir-la. Uns i d'altres defensaran amb dents i ungles -també amb molta demagògia- les seves propostes fiscals i de creixement econòmic. Ho hem vist en el passat i ho tornarem a veure en el futur.
És possible que la pujada d'impostos tingui glamur per a alguns pensant que seran els rics els qui més acabin pagant. Tota una fal·làcia ja que aquests, si parlem dels de veritat i no ens quedem en l'anècdota, queden fora de qualsevol augment tributari ja que ja tenen els seus propis mitjans de desgravació i tota una enginyeria financera a l'abast per fugir del problema del comú dels mortals.
Rishi Sunak, ministre d'Hisenda britànic, acaba d'anunciar a la Cambra dels Comuns que, a més d'un ambiciós pla d'ocupació juvenil, se suprimirà l'impost que es paga en habitatges de fins a 555.000 euros i es rebaixarà l'IVA del 20% al 5% en el turisme, lleure i hostaleria, a més de regalar un val descompte per al mes d'agost per a tothom que mengi fora de casa. A Espanya està en el 10% i en l'aire va quedar aquella promesa, com tantes d'altres, d'un IVA turístic del 4%. Encara que Alemanya juga en una altra lliga i les seves reserves no són les d'Espanya, l'IVA, que estava en el 19%, ha baixat tres punts -el que a Espanya és en el 21%- i el reduït en dos punts, fins al 5%, mentre que a Espanya és del 10%.
Pedro Sánchez s'ha reunit aquest dimecres a la Moncloa amb el primer ministre italià, Giuseppe Conte -que presideix un govern socialdemòcrata i europeista- i, encara que els dos busquen fer un front comú per tombar els països del nord i intentar que els ajuts europeus arribin ràpid, el menys condicionades possibles i si és possible com a ajuts i no com a crèdits, els enfocs respectius sobre la sortida de la crisi són diferents.
El govern espanyol té una recepta diferent i com aquell que va en direcció contrària a tothom només arriba a preguntar-se com és possible que tots vagin en la direcció contrària.