Durant dos dies, ElNacional.cat ha anat publicant fins a cinc informacions amb diferents dades del sondeig electoral a Barcelona encarregat a l'Institut Feedback sobre les municipals que se celebraran diumenge que ve. Des del mínim avantatge de Xavier Trias davant Jaume Collboni i Ada Colau, fins a una opinió molt contrària que l'alcaldessa repeteixi quatre anys més en el càrrec —el 75% dels barcelonins hi estan en contra— o la pèssima opinió sobre l'evolució de la capital catalana en aquest últim mandat —el 61% dels barcelonins creuen que ha empitjorat— i l'opinió favorable del 74% sobre que s'endureixin les mesures contra els okupes.
Però si hi ha una xifra que realment crida l'atenció és l'avantatge indiscutible de Trias en dues de les preguntes. El 37,1% dels barcelonins volen que sigui el pròxim alcalde, davant el 18% de Colau i 11% de Collboni. I és el candidat considerat més preparat per resoldre els problemes del dia a dia: lluita contra l'incivisme en la via pública (38,3%), neteja de la ciutat (38,1%), projecció internacional de la imatge de Barcelona (36,7%), posar les condicions per atreure inversions i crear llocs de feina (35,9%), seguretat ciutadana i lluita contra la delinqüència (35,5%), vetllar per la qualitat i quantitat del turisme que atreu Barcelona (32,8%), gestió i ordenació del trànsit (27,3%) i funcionament del transport públic (26,2%). En canvi, els enquestats creuen que Ada Colau és qui té una preparació més bona per gestionar la qualitat de l'aire a Barcelona i el seu entorn natural (parcs, platges i muntanya), un 31,4%, i l'accés a l'habitatge, el 27,7%. Collboni no lidera cap d'aquestes matèries.
Acostumat a analitzar moltes enquestes, només hi ha una pregunta: per què tot aquest ampli avantatge personal que té no s'acaba traduint en vots, segons les enquestes? No hi ha més que dues explicacions: a l'àmplia pilota de malestar contra Colau, el PSC li fa un bon pessic amb la seva campanya tranquil·la i distant de l'alcaldessa, traslladant la idea que els socialistes no han passat per l'ajuntament, quan han cogovernat la ciutat durant aquests anys. Encara més, Collboni fa uns mesos que va deixar el càrrec, però la resta de l'estructura del PSC continua allà. El resultat de l'enquesta és categòric i així el 70% dels votants socialistes afirmen que la ciutat ha empitjorat aquests quatre anys, davant el 12% que assegura que ha millorat. No reconèixer l'habilitat amb què els socialistes han jugat aquesta carta del desmarcatge és no entendre el que es dilucida en una campanya. En segon lloc, l'escàs pes de Trias als blocs de campanya dels partits polítics en TV3 durant els Telenotícies, en els quals costa veure'l. Ahir a la nit, per exemple, Colloni i Colau sí que hi van sortir, però l'exalcalde no. No és una excepció i així, en aquest lideratge per l'alternativa a Colau, els rivals de Trias tenen avantatge televisiu.
En unes eleccions aparentment tan ajustades com aquestes i en les quals hi ha una gran coincidència en el triple empat entre Trias, Colau i Collboni, els detalls compten, i molt. Detalls de missatge, detalls d'estratègia, detalls de visibilitat, detalls reivindicant el vot útil, detalls de lideratge, detalls de projecte i també detalls de generar confiança i tenir empatia. El debat d'aquest dimarts a la nit a TV3, cinc dies abans de les eleccions, jugarà un paper important en l'adscripció final de molts dels indecisos. Seria el moment, a més, de demanar el vot sabent els barcelonins què en faran els candidats i en mans de qui acabaran. Hi hauria d'haver un compromís que la peripècia política del 2019, que va portar els comuns i els socialistes a una aliança amb Manuel Valls, que predicava que ell era la garantia que Colau no continués en el càrrec, no es torna a repetir.