La Pimec acaba de plantejar una proposta que, sens dubte, serà polèmica però que podria servir com a debat per a patronals, sindicats i el Departament de Salut: S'hauria de suspendre de sou i feina els treballadors que no tinguin el certificat covid? El seu secretari general, Josep Ginesta, ha avançat la posició de la petita i mitjana empresa: si un treballador decideix no vacunar-se ni fer-se la prova per accedir al centre de treball caldria suspendre el seu contracte de treball i el treballador hauria de deixar de percebre el salari, perquè ha decidit no col·laborar en l'interès comú i en la salut de tothom.
És una mesura dràstica, sens dubte. Però que, per la rellevància dels promotors, mereix una anàlisi profunda i un debat. La incomoditat d'una decisió tan polèmica no hauria de concloure's amagant el cap sota de l'ala i estaria bé escoltar la posició del Departament de Salut i del conseller Josep Maria Argimon com a responsable de tot això. La Pimec es queixa que Salut no ha volgut fins ara abordar amb ells la proposta i si això és així és un error, perquè qualsevol agent social es mereix ser escoltat, encara que la seva proposta estigui als antípodes del que es pugui pensar.
La Pimec calcula que hi ha uns 300.000 treballadors a Catalunya sense vacunar i que en altres països europeus, com Itàlia i Àustria, on aquest debat ja s'ha obert, s'ha implantat el que a la pràctica acaba sent un certificat covid pràcticament obligatori des del mes de setembre passat. Itàlia i Àustria són països amb una pauta completa de vacunació inferior a la que en aquests moments es dona a Catalunya. Els italians s'apropen al 71% de la població amb les dues dosis posades i a Àustria aquest percentatge cau al 62%; a Catalunya supera el 75% de la ciutadania, encara que des de finals del mes d'agost passat el percentatge de població vacunada costa molt de pujar, perquè per sota dels 39 anys hi ha franges amb la pauta completa molt inferiors a la mitjana i que es resisteixen a la vacunació.
En un moment que a Catalunya s'han reobert pràcticament totes les activitats i s'han aixecat totes les mesures restrictives que hi havia -aquest diumenge, per exemple, s'ha disputat el primer partit de futbol al Camp Nou sense cap restricció- l'administració està obligada a fer tot el possible perquè no sigui reversible. La població vacunada ja ha complert les obligacions o les recomanacions que se li han donat. Aquest ampli col·lectiu no hi pot fer més i si les dades actuals de la covid van a pitjor, per les raons que siguin, sens dubte l'administració haurà d'intervenir en l'assumpte encara que les mesures provoquin incomoditat política o de qualsevol altra mena.