Complint els tràmits establerts, el president del Parlament, Josep Rull, va procedir aquest dimarts a proposar el candidat del PSC, Salvador Illa, com a candidat a la investidura, un cop constatat que ja disposa dels vots per resultar elegit. Aquest dimecres serà quan la Diputació Permanent de la cambra, l'òrgan que controla la celebració de plens en períodes vacacionals, convocarà per a dijous la sessió plenària que —en condicions normals— desembocaria en molt poques hores en la votació corresponent per elegir el substitut de Pere Aragonès a la presidència de la Generalitat.

Ja veurem si aquesta circumstància s'esdevé amb el timing habitual o, per contra, és alterat, donada la situació excepcional que es pot produir si és detingut, com tot apunta que serà, el president a l'exili, Carles Puigdemont, que ha anunciat reiteradament que serà present a la sessió d'investidura acollint-se a la llei d'amnistia, que li hauria de facilitar llibertat total per tornar, però que —amb un artifici jurídic i violentant la llei— el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha mantingut l'ordre de detenció si trepitja territori espanyol i a aquest compliment estan obligats tots els cossos de seguretat.

A mesura que s'acosta el dia, i ja queden molt poques hores, la gran pregunta és si Puigdemont podrà accedir al Parlament de Catalunya i si podrà esquivar tots els obstacles policials que ja s'han activat. El de la policia espanyola perquè no pugui travessar la frontera i el dels Mossos i també la resta de forces i cossos de seguretat perquè no pugui moure's amb llibertat en el trajecte des de la frontera fins a Barcelona. Situat ja a la capital catalana, hi ha un últim perímetre de seguretat, que és el del parc de la Ciutadella i el del mateix Parlament, que ja és responsabilitat exclusiva dels Mossos d'Esquadra.

A mesura que s'acosta el dia, i ja queden molt poques hores, la gran pregunta és si Puigdemont podrà accedir al Parlament de Catalunya

Quina serà l'actitud de la policia catalana? Quina mena d'indicacions tenen dels seus comandaments i quines ordres s'han cursat des de la Conselleria de l'Interior? Hi haurà una comprovació estricta i personalitzada de parlamentaris i autoritats, o es mantindrà el protocol ordinari d'altres sessions plenàries, incloent-hi una de solemne com aquesta, en què s'investeix un president de la Generalitat? Els interessa, als Mossos, una detenció de Puigdemont abans que arribi una comunicació precisa del magistrat Llarena un cop tingui coneixement que és dins de l'hemicicle?

Tot això són preguntes sobre les quals anirem tenint respostes a les pròximes hores. Aquest dimarts hem sabut que l'Associació de Municipis per la Indepèndencia (AMI), que agrupa uns 700 municipis de Catalunya, ha fet una crida als seus batlles perquè vagin amb la vara de comandament municipal a rebre el president Puigdemont. Aquesta entitat, que està presidida per un batlle d'Esquerra Republicana, considera que és una oportunitat per mostrar al món el que representa el seu retorn en un context encara de manca de garanties democràtiques i de llibertats vigilades. Per la seva banda, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que si Puigdemont és detingut demanarà la suspensió del ple.

A tal fi, els vots de Junts, Esquerra i la CUP no serien suficients. Què faria llavors el PSC? Esperaria o buscaria una majoria alternativa per mantenir activa la sessió? Suposo que PSC i ERC ho tenen parlat i Salvador Illa esperaria que Esquerra mogués fitxa. Ja ho veurem. Ja és qüestió d'hores.