Una de les coses més sòrdides que té la política són les negociacions que es mantenen de sotamà quan un ha passat a ser un destorb. I m'imagino que, a hores d'ara, ja ningú no dubta que l'exministre socialista José Luis Ábalos és força més que una pedra a la sabata de Pedro Sánchez. El president del govern espanyol es deu penedir de no haver-ho tallat en sec el juliol del 2021, quan el va cessar inopinadament com a titular del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i, la setmana següent, com a secretari d'organització del PSOE. Potser no podia, però ja llavors era més que un rumor que Ábalos tenia plom a les ales i, en veu baixa, es filtrava des de la Moncloa que el president havia hagut de fer el cor fort amb el seu vell amic. Quan va repetir a les llistes electorals del mes de juliol passat ja hi va haver qui va arrufar les celles quan va ocupar el segon lloc per València darrere de la ministra Diana Morant.
Ara, en esclatar el cas de la seva mà dreta Koldo García, s'entén el cessament d'Ábalos. I sembla inexplicable que un advocat advertís Pedro Sánchez sobre la trama de corrupció pel cobrament de comissions il·legals en la venda de mascaretes durant la pandèmia. Ara sí que tot són presses i Ábalos ha passat a ser un problema i dels grossos. A l'exministre van començar obrint-li la porta de sortida i han acabat exigint-li que lliuri l'acta de diputat en 24 hores, que s'acaben el matí d'aquest dimarts. Ara per ara resisteix i ha fet una temptativa de cedir una mica renunciant a la presidència d'una comissió del Congrés dels Diputats, que, per acabar-ho d'adobar, havia d'abordar aquest dimecres una sessió sobre corrupció i impunitat. Suposo que això era tirar més llenya al foc i aquesta vergonya no l'ha volgut passar.
El PSOE necessita ser enèrgic per intentar no quedar atrapat en el fang de la corrupció i per a això necessita urgentment el cap d'Ábalos. Probablement, hi ha gent negociant amb ell una sortida, però l'exministre, que és gat vell, deu voler un compromís real, no promeses que ja sap del cert que no podrà cobrar. Si no les obté, pot resistir a l'escó amb la consegüent pèrdua d'autoritat de Sánchez, que, fins ara, ha guanyat totes les batalles a l'interior del partit. Aquesta seria la primera que se li pot resistir. Però si Ábalos manté el pols, pot aguantar així un any, ja que entre exposició raonada, suplicatori i tràmits parlamentaris, per quan li prenguin declaració, poden haver passat dotze mesos. És obvi que el PSOE no s'ho pot permetre, es miri per on es miri, i posarà una marxa més per tombar-lo.
El PSOE necessita ser enèrgic per intentar no quedar atrapat en el fang de la corrupció i per a això necessita urgentment el cap d'Ábalos
De totes maneres, la Moncloa ja sap que, aparti Ábalos o no, estarà posant un pedaç en una causa judicial que acaba tenint com a destinatari final el mateix Sánchez. Ha tardat molt a passar, però els acords parlamentaris de les eleccions del mes de juliol no passen el filtre del deep state i des de l'època d'Adolfo Suárez assistim per primera vegada a un pols entre el govern i l'estat profund. Es va tocar la corneta el novembre passat amb aquelles declaracions de José María Aznar apel·lant que "el que pugui fer, que faci". Pocs dies després, Felip VI apareixia seriós. Fins i tot el diari monàrquic La Razón se'n feia ressò amb aquestes paraules: "La mala cara, plasmada en el gest seriós, fins i tot gairebé ombrívol, es va visibilitzar clarament en ocasió de l'acte, celebrat a la Zarzuela, de jura i presa de possessió, de nou, de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol. Aquell 17 de novembre, el monarca 'va voler' que se'l veiés seriós, circumspecte, sense cap somriure al rostre. Gairebé tens. I així va ser percebut de manera general. Va quedar molt clar com se sentia el Rei".
No ha canviat res des d'aquell novembre, i Pedro Sánchez va notant com el collen. Suposo. La pregunta és com deixes anar llast, quan saps que van en contra teu? No té una resposta fàcil, però si alguna cosa és segura, és que sense amnistia i pressupostos, ja pot anar fent les maletes. Perquè les opcions de fer un nou salt mortal com el juliol passat són inexistents.