Amb el congrés del PSOE a Sevilla ja iniciant els prolegòmens per a la seva inauguració divendres, a Pedro Sánchez se li ha obert en canal una nova crisi: el líder dels socialistes madrilenys, Juan Lobato, se li ha rebel·lat, s'ha negat a dimitir i defensarà la seva traça en el cas de la filtració de correus de la parella d'Isabel Díaz Ayuso i pel que està imputat el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz. Lobato, tècnic d'Hisenda i, en conseqüència, expert en els límits legals del que és una infracció, va anar al notari quan la guàrdia civil va confiscar el mòbil i altres aparells electrònics del fiscal general de l'Estat, on pot estar la llum de la investigació que duu a terme el Suprem. El dirigent madrileny va protocol·litzar en una notaria les converses de whatsapp amb una treballadora de la Moncloa en la qual podria quedar demostrat que va ser el govern espanyol qui va difondre els correus als mitjans de comunicació.
És cert que Lobato va anar al notari sense donar cap explicació a ningú del partit, però el president socialista madrileny afirma que ningú no hauria d'estar preocupat per això si darrere de tot no hi ha una il·legalitat. El fet ha estat considerat una traïció per dirigents socialistes que el volen fora en qüestió d'hores. El problema per a Sánchez és doble: d'una banda, el polític. Tot apunta que si no dona un cop a sobre de la taula i força la seva substitució, Lobato aguantarà la pressió i es presentarà a Sevilla com a màxim dirigent dels socialistes madrilenys. Una situació certament insòlita, ja que tal com han anat les coses és evident que ha perdut bona part del lideratge de l'organització. L'exministra Reyes Maroto, avui cap visible dels socialistes a l'ajuntament de Madrid, ja li ha demanat que convoqui a la militància per sotmetre's a una qüestió de confiança. D'altres li han demanat directament la seva dimissió pel que consideren que és un acte de falta de lleialtat.
Si aquest problema és important, molt més ho és el judicial, ja que els rumors de la persona de Moncloa que li hauria passat els whatsapps seria la que era cap de gabinet d'Óscar López, en aquella època el principal lampista de presidència del govern espanyol i, més tard, promocionat a ministre per a la Transformació Digital i la Funció Pública. Potser ve d'aquí el nerviosisme amb Lobato, ja que si el camí que va fer la filtració dels correus de la parella de Díaz Ayuso va ser dels mitjans de comunicació a Moncloa és una cosa, però si va anar a la inversa és una altra de molt diferent. Estaríem, depèn de com, a un pas que López acompanyés el fiscal general d'Estat en la investigació que duu a terme el Suprem. I el següent? Necessàriament, seria el ministre de la Presidència, Félix Bolaños.
En tot aquest context, per si no n'hi hagués prou, graviten a més les acusacions del comissionista i empresari Víctor de Aldama que en seu judicial va apuntar el cobrament de comissions de Koldo Garcia, l'exministre Ábalos, el secretari d'Organització Santos Cerdán i esquitxar diversos ministres. Amb tota aquesta fetor de corrupció embolicant al PSOE, el congrés arriba en un moment inoportú. Encara que ja se sap que els conclaves dels partits són per fer pinya i donar-se ànims uns a d'altres, als socialistes els costarà molt seguir com fins ara i que la realitat i els discursos vagin per camins tan divergents. Perquè en aquests moments, fins i tot costa de veure una sortida per a Sánchez que vagi molt més enllà d'unes quantes fulles del calendari de l'any vinent.