Entre les moltes conseqüències d'un termòmetre que està desbocat a l'alça durant els mesos de juny i juliol i d'una sequera persistent, en un any que gairebé no hi ha hagut primavera, que només s'ha trencat aquests últims dies amb algunes pluges al Pirineu, hi ha la dràstica reducció de les reserves hidràuliques a les conques interiors de Catalunya. Les últimes dades conegudes situen en el 41% de la capacitat les reserves dels nou pantans de les conques interiors. És un percentatge que ha caigut diversos punts des que es va donar l'alarma; només cal remuntar-se al passat 18 de juliol, quan el nivell era del 47%, i que comparativament ja va provocar una certa alarma, perquè no s'havia assolit des dels primers mesos del 2018.
Som, per tant, només a un punt que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) comenci a aplicar restriccions. Simultàniament, ha premut el botó per incrementar la producció de l'aigua de les dessalinitzadores, que des de dilluns ja operen al 90%. Si d'una banda hi ha aquestes mesures preocupants a partir de setembre, si no hi ha gaire més pluges que les que hi ha hagut fins ara, s'acabaran notant més aviat que tard a moltes zones del país. Les que sí que s'han posat en marxa són les mesures d'estalvi energètic implantades pel govern espanyol i que a més dels aparadors apagats, limita a 27 graus l'ús d'aire condicionat a l'estiu en edificis públics, espais comercials i grans magatzems, infraestructures de transport, espais culturals i hotels.
De les primeres mesures de Pedro Sánchez, les informacions que n'arriben són que hi ha hagut una apagada d'aparadors bastant generalitzada i un seguiment més desigual respecte a l'aire condicionat. Aquest segon punt serà un veritable cavall de batalla fora dels edificis públics, on el control és més estricte. De totes maneres, el govern espanyol ja sap que el control serà impossible i s'encomana, per tant, a la responsabilitat dels particulars en molts casos. Amb la disjuntiva d'haver d'escollir entre oferir al client una certa comoditat o complir la normativa més draconiana de les que fins ara s'han implantat a Europa, i en un estiu, en molts moments, d'una calor extrema.
Hem d'acostumar-nos, en els mesos vinents, a estar atents a notícies tan diferents com l'evolució dels embassaments de Catalunya i la seva capacitat, i la implementació de mesures d'estalvi energètic. No venen bons temps tampoc per a l'economia i, d'alguna manera, el període vacacional no està resultant tan boiant com s'esperava a moltes zones de Catalunya. Ja veurem quan es donin les dades a final de mes. La carpeta de temes de preocupació del ciutadà s'està ampliant i està sortint del perímetre tancat d'aquests últims anys. Amb això també el nivell d'exigència als governants, que han de respondre de més coses concretes que mai. Només fa falta veure el nivell d'enuig amb moltes de les preses de pèl a les quals hem assistit en els últims anys amb paciència franciscana.